REȚELE DE APĂ ȘI CANALIZARE DIN CLUJ-NAPOCA AR URMA SĂ FIE EXTINSE
Rețelele de apă și canalizare din Cluj-Napoca vor fi extinse prin intermediul unor fonduri europene.
Compania de Apă „Someş“ a publicat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice anunțul de participare vizând contractarea lucrărilor de extindere a rețelelor de apă și canalizare din întregul municipiu. Investiția este parte componentă a mega-proiectului european în valoare de 355,6 milioane de euro finanțat prin intermediul Programului Operațional Infrastructură Mare 2014-2020. Contractul de lucrări prevede extinderea actualelor rețele de distribuție a apei potabile de pe teritoriul municipiului Cluj-Napoca pe o lungime de 28 km. De asemenea, vor mai fi construite patru noi rezervoare de apă și 11 stații de pompare a apei potabile. Rețelele de canalizare vor fi extinse tot pe o lungime de 28 de km. În plus, vor mai fi amenajate 10 stații de pompare a apei uzate și circa 7 km de conducte de refulare. Lucrările se vor încheia prin realizarea de branșamente și racorduri la consumatori. Durata de execuție a contractului este de maximum 24 de luni. Lucrările la sistemul de alimentare cu apă vor fi derulate pe 20 de străzi, iar modernizarea privind sistemul de apă uzată are în vedere 28 de artere din Cluj-Napoca.Termenul limită pentru depunerea ofertelor de către agenții economici interesați este data de 30 august 2021, ora 15.00.

FINANȚĂRI NERAMBURSABILE PENTRU ACȚIUNILE CULTURALE ȘI SPORTIVE
Consiliului Local Cluj-Napoca a aprobat în ședința de miercuri o hotărâre care vizează acordarea de finanţări nerambursabile din bugetul propriu pentru proiectele şi acţiunile culturale și sportive.
În 2021 urmează să fie finanțate 120 proiecte pentru cultură, 11 proiecte de la Direcția Asistență Socială și Medicală și 44 proiecte pentru activități sportive. Sumele totale alocale în aceste scopuri au fost distribuite după cum urmează: sectorul cultural primește 10 mil lei, Direcția de Asistență Socială și Medicală va obține 500.000 lei, iar pentru segmentul sportiv vor fi alocați mai bine de 9,8 mil de lei.

UBB, PRIMA UNIVERSITATE DIN ROMÂNIA COTATĂ LA 5 STELE
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca este prima instituție de învățământ superior din România cotată la cinci stele prin auditul internațional QS STAR al companiei britanice cu aceeași denumire.

Nivelul de 5 stele corespunde unei universități globale, de talie mondială în multiple arii academice, bucurându-se de o reputație înaltă și având facilități de cercetare avansate și personal educațional recunoscut internațional. Auditul internațional QS STAR analizează și evaluează o universitate pe opt (8) dimensiuni: (1) Predare, (2) Angajabilitate, (3) Internaționalizare, (4) Cercetare/Dezvoltare academică, (5) Facilități academice/Învățare non-tradițională (online), (6) Specializări academice, (7) Artă și cultură, (8) Inovare. (QS) este o companie din Regatul Unit care realizează și clasamentul QS al universităților lumii, unul dintre cele mai utilizate topuri.

PRIMUL LICEU INTERACTIV DIN ȚARĂ VA FI DESCHIS LA CLUJ-NAPOCA
Primul liceu interactiv online cu profil internațional din România va fi deschis din toamna aceasta la Cluj-Napoca.
Instituția va fi organizată după modelul britanic și va funcționa în sistem hibrid. Astfel, cursurile vor avea loc online, iar elevii vor interacționa fizic unii cu ceilalți doar în cadrul unor tabere. Tinerii vor primi feedback-uri săptămânale și vor beneficia, fiecare, de câte un mentor pentru dezvoltarea personală. În proiect vor fi înscriși elevi din România, Bulgaria, Ucraina, Turcia, Cehia și alte țări din regiunea de est a Europei. Trebuie precizat că la finalizarea studiilor, elevii vor primi diplome acreditate Universitatea din Cambridge recunoscută în peste 150 de țări. Proiectul a fost fondat de Ruxandra Mercea, directorul Transylvania College.