5 august

TEST BABEȘ-PAPANICOLAU GRATUIT
Clujencele care doresc să efectueze, în mod gratuit, testul Babeș-Papanicolau, sunt așteptate în fiecare zi, de luni până vineri, între orele 8.00–18.00, în cabinetele de ginecologie ale Ambulatoriului Integrat al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Cluj, de pe strada Moților nr.19. Recoltarea se face pe baza unui formular eliberat de medicul de familie. Campania se derulează în cadrul Programului național de depistare precoce a cancerului de col uterin. Testul se adresează tuturor femeilor cu vârsta peste 25 de ani, cu domiciliul în județul Cluj, indiferent de calitatea de asigurat. Medicii unității sanitare le recomandă tuturor femeilor să profite de această oportunitate și să apeleze la metodele de prevenție și diagnosticare precoce, cu atât mai mult cu cât testul este gratuit. Specialiștii amintesc că practicarea sistematică a metodei Babeș-Papanicolau poate reduce semnificativ, în peste 90% din cazuri, riscul apariției unui cancer invaziv de col uterin.

ALERTĂ ÎN GRECIA
În Grecia, numărul persoanelor infectate cu virusul West Nile s-a dublat în ultima săptămână, ajungând la 10 cazuri, potrivit raportului saptămânal al Organizaţiei Naţionale pentru Sănătatea Publică. După incendiile de vegetație și ploile abundente din ultima perioadă, ţânţarii reprezintă un pericol pentru sănătatea oamenilor, având în vedere că mușcăturile acestor insecte pot răspândi virusul. Autorităţile sanitare îi sfătuiesc pe turişti să ia măsuri pentru a evita muşcăturile de ţânţari, în condiţiile în care 50 de oameni au murit, în Grecia, anul trecut, din cauza virusului West Nile.

PROGRAM DE VACANȚĂ LA BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ “OCTAVIAN GOGA”
Biblioteca Județeană „Octavian Goga” oferă, în luna august, la toate secțiile pentru copii, diverse programe de vacanță ce cuprind, pe lângă activități de lectură, ateliere de creativitate, cluburi de filosofie, istorie, de învățare a limbilor străine, ateliere de programare, vânătoare de comori, vizionări de filme și documentare și altele. Aceste activități sunt gratuite, participarea făcându-se doar pe baza Permisului de intrare la bibliotecă, iar pentru majoritatea dintre ele nu este necesară înscrierea prealabilă. Programul complet al activităților poate fi consultat pe site-ul bibliotecii, www.bjc.ro. Activitățile sunt concepute în scopul socializării participanților, a cultivării gustului pentru lectură, stimulării creativității, precum și petrecerii timpului într-un ambient plăcut.