5 decembrie

INCEP EFECTUAREA PLATILOR DE CATRE APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură a anunţat începerea efectuării plăţii regulare pentru beneficiarii care au depus cererea unică de plată în Campania 2019.
Plăţile se efectuează la cursurile de schimb valuntar stabilite de către Banca Centrală Europeană, în funcţie de sursa finanţării, 4,74 lei un euro pentru Fondul European de Garantare Agricolă şi 4,66 lei un euro pentru Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală. La plată au fost autorizaţi peste 55.000 de fermieri, suma totală a plăţilor fiind de aproximativ 17 milioane de euro. Precizăm şi faptul că valoarea plăţilor directe acordate în campania 2019 se ridică la aproape 2 miliarde de euro.

CIRCULATIA PE TREI BENZI IN ZONA STR. REGELE FERDINAND VA FI DESCHISA LA MIJLOCUL LUNII
Deschiderea circulaţiei rutiere pe cele trei benzi ale str. Regele Ferdinand a fost amânată până la mijlocul acestei luni, ca urmare a faptului că trotuarele aflate în modernizare nu sunt încă finalizate.
Deşi iniţial deschiderea circulaţiei rutiere a fost anunţată odată cu 1 decembrie, Ovidiu Câmpean, directorul de dezvoltare al Primăriei Municipiului Cluj-Napoca a declarat pentru un post de radio local că deschiderea circulaţiei se preconizează pentru data de 15 decembrie. Reamintim că reabilitarea str. Regele Ferdinand face parte dintr-un proiect ce are o valoare de peste 3 miliarde de euro.

NOAPTEA PORTILOR DESCHISE LA TEATRUL NATIONAL SE INCHEIE SAMBATA
Noaptea Porţilor Deschise de la Teatrul Naţional „Lucian Blaga”, eveniment organizat cu ocazia centenarului instituţiei, durează până sâmbătă, 7 decembrie, timp în care clujenii se vor putea bucura de o serie de activităţi desfăşurate special pentru public.
Astfel că dintre punctele principale ale evenimentului amintim ateliere de lectură, standuri cu obiecte de crăciun, ateliere de creaţie pentru copii, proiecţii de film şi discuţii cu actorii Teatrului Naţional. Pentru mai multe detalii legate de intervalul orar al fiecărei activităţi dar şi alte informaţii despre întregul eveniment puteţi să intraţi pe site-ul teatrulnationalcluj.ro. Precizăm că intrarea la noaptea porţilor deschise este liberă, în limita locurilor disponibile.

CONCERT SIMFONIC ORGANIZAT DE ORCHESTRA FILARMONICII
Un concert simfonic sub bagheta dirijorului Boon Hua Lien este anunţat pentru mâine de la ora 19 la Colegiul Academic.
Spectacolul va fi susţinut de Orchestra Filarmonicii de Stat Transilvania şi va include Suita operei Hary Janos, Variaţiuni pe un cântec de copii, nr. 25 şi poemul coregrafic pentru orchestră „La valse”.

ROMANIA – PE LOCUL II LA INGRIJOAREA PRIVIND SCHIMBAREA CLIMATICA
România se află pe locul doi, după Italia, în ceea ce priveşte îngrijorările cu privire la schimbările climatice, cu un procent de 56%.
La polul opus, cu un procent de doar 31%, se află britanicii, iar la mijlocul clasamentului se poziţionează germanii, cu un procent de îngrijorare privind schimbările climatice de 40%. La nivel european, 22% este procentul reprezentat de cei care cred că sunt protejaţi în urma acţiunilor de combatere a efectelor climatice. Rezultatele fac parte dintr-un sondaj realizat de E.On România şi Kantar Emnid la care au participat 10.000 de persoane din 10 ţări.