5 iulie

CAMPANIE DE STERILIZARE GRATUITA A ANIMALELOR FARA STAPAN
O campanie de sterilizare gratuită a animalelor fără stăpân este organizată mâine, la Clinica de Urgență a Facultății de Medicină Veterinară, din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară. Cei peste 50 de studenți aflați în ultimul an de studiu și care sunt implicați în proiect vor începe intervențiile la ora 8, sub supravegherea medicilor și a cadrelor didactice ale instituției. De asemenea, potrivit echipei de organizare, până la acest moment au fost programați pentru operație aproximativ 40 de căței și pisici, dar vor fi primite și alte animale, care nu se află în mod obligatoriu în grija asociațiilor.

CEA DE A 5-A EDITIE A MARATONULUI RESUSCITARII ARE LOC DUMINICA
Cea de a 5-a ediție a Maratonului Resuscitării, care își propune să ofere publicului informațiile de bază privind tehnicile și manevrele unei resuscitări este organizată duminică în zona Casino din Parcul Central. Cursurile vor avea loc succesiv pe întreaga durată a zilei, doritorii putând să participe de la orice oră, în intervalul 10-19. Metoda de predare se va face prin instituirea unor echipe de câte maximum 5 cursanți, iar pentru învățarea efectivă vor fi folosite manechine specializate și vor fi simulate situații reale. Limba principală în care vor fi predate aceste informații este româna, dar, potrivit organizatorilor, se va asigura, la cerere, traducere și în limbile engleză, franceză și maghiară. Evenimentul este organizat de către medicii și paramedicii voluntari ai SMURD Cluj cu sprijinul Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” și al Spitalului Clinic Județean de Urgență.

0,5 EURO/CAP DE LOCUITOR0 PENTRU ALIANTA VESTULUI
0,5 euro pe cap de locuitor este suma cu care fiecare clujean urmează să cotizeze la Alianța Vestului, valoarea strânsă într-un an ridicându-se la peste 160.000 de euro. Primarul Municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a declarat în ședința de ieri a Consiliului local că banii adunați vor fi utilizați pentru remunerația experților care vor realiza proiectele și expertizele necesare întocmirii lor, deoarece cadrul financiar 2014-2021 nu permite acest lucru. Tot în ședința de ieri a Consiliului Local s-a mai stabilit și faptul că municipiul Cluj-Napoca va contribui cu suma de 20.000 de lei pentru constituirea patrimoniului inițial al Alianței. Pe această cale reamintim și faptul că Alianța Vestului, care cuprinde orașele Oradea, Arad, Cluj-Napoca și Timișoara, a fost instituită în 2018 și are ca scop atragerea fondurilor europene direct de la Bruxelles.

PROIECT DE CERCETARE IN VEDEREA GENERARII ENERGIEI ELECTRICE
Un proiect de cercetare care vizează dezvoltarea unei tehnologii inovative de generare flexibilă a energiei electrice și hidrogenului este derulat de către Departamentul de Inginerie Chimică al Facultății de Chimie și Inginerie Chimică din cadrul Universității Babeș-Bolyai. Conform studiului realizat de către echipa de cercetători, energia regenerabilă va avea un rol major în decarbonizarea sectorului de producere a energiei electrice, însă provocarea acestor tehnologii este comportamentul lor impredictibil în timp. Potrivit reprezentanților instituției de învățământ superior acest lucru presupune existența unor instalații de producere a energiei electrice prin arderea combustibililor fosili, cu emisii scăzute de dioxid de carbon, proiectate să funcționeze flexibil, astfel încât să poată suplimenta necesarul de energie în perioadele în care energia regenerabilă nu este disponibilă. De asemenea, pentru a reduce penalitatea energetică și de cost, în timpul perioadelor de consum energetic maxim, s-a propus operarea flexibilă a instalațiilor de producere a energiei regenerabile pentru a furniza energie curată. Astfel că în cadrul unui articol publicat de echipa implicată în proiect se prezintă evaluarea technico-economică și de mediu a unei centrale electrice cu emisii de dioxid de carbon aproape nule proiectată să fie operată flexibil și în același timp fezabilă din punct de vedere economic.Tehnologia inovativa propusă va produce electricitate în perioada când producția de energie regenerabilă este mică și hidrogen în perioada de producție maximă a energiei din surse regenerabile.