5 iulie

REZULTATELE FINALE ALE EXAMENULUI DE EVALUARE NAȚIONALĂ AU FOST PUBLICATE PE PLATFORMA EDU.RO
Rezultatele finale obținute de absolvenții clasei a VIII-a la examenul de Evaluare națională, organizat în luna iunie, au fost publicate ieri pe site-ul evaluare.edu.ro.
La nivelul județului Cluj au fost depuse 739 de contestații privind punctajele inițiale, astfel că în urma reevaluărilor efectuate de cadrele didactice abilitate procentul candidaților cu medii mai mari sau egale cu nota 5 a ajuns la 88,69%, în creștere cu 4 medii față de rezultatele inițiale. De asemenea, numărul candidaților care au obținut media 10 este acum de 16. Cele mai multe contestații au fost depuse pentru examenul la limba și literatura română, unde rata de promovabilitate a fost de 92%. La matematică procentul celor care au promovat testarea din această sesiune este de cca. 80%. 43 de elevi au obținut note de 10 în cadrul evaluării la limba și literatura română, în timp ce la matematică au fost înregistrate 88 de rezultate maxime. Rata de participare la evaluarea națională a elevilor din județul Cluj a fost de 95%. Cei care din cauza unor motive justificate nu au putut participa la sesiunea normală a evaluării naționale încep astăzi etapa specială a examenului, la nivel de Cluj fiind înscriși 4 candidați, ce vor susține proba scrisă la Liceul Teoretic Avram Iancu din Cluj-Napoca. Primele rezultate din etapa specială vor fi afișate pe data de 9 iulie 2021. Completarea opțiunilor în fișele de înscriere la liceu se va derula în perioada 16 – 22 iulie și va fi urmată de repartizarea computerizată, care va fi efectuată pe 22 iulie.

PARCUL ARMĂTURA VA FI MODERNIZAT ȘI EXTINS
Parcul Armătura din municipiul Cluj-Napoca va fi modernizat și extins prin infrastructură pietonală și ciclistică – este precizarea făcută de primarul Emil Boc, pe pagina de facebook.
După ce municipalitatea a câștigat definitiv în instanță adjudecarea licitației pentru realizarea obiectivului amintit, urmează ca în această săptămână să fie semnat și contractul de execuție a lucrărilor. Investiția are în vedere revitalizarea culoarului de mobilitate verde-albastru aferent Someşului – în zona Parcului Armătura – modernizarea şi extinderea infrastructurii pietonale şi ciclistice pe malurile râului, respectiv construirea unui podeţ pietonal şi velo peste pârâul Nadăş. De asemenea vor mai fi create rasteluri de biciclete și va fi montat un sistem de iluminat modern. Modernizarea va fi suportată prin intermediul unor fonduri europene.

LUCRĂRI DE ÎNTREȚINERE PE DRUMUL JUDEȚEAN 103J
Autoritățile clujene au anunțat demararea lucrărilor de întreținere a drumului județean 103J situat în zona Vlădeasa.
Mai exact este vizat tronsonul de 10 km, situat între joncțiunea cu drumul județean 103H și Cabana Vlădeasa. Printre lucrările care urmează să fie efectuate se numără curățarea platformei și reprofilarea drumului cu cilindrare, refacerea terasamentelor deteriorate, tratarea burdușirilor și a tasărilor, aducerea la profil a acostamentelor, realizarea șanțurilor în zonele stâncoase, tăierea vegetației, asigurarea scurgerii apelor pluviale, desfundarea, înlocuirea sau prelungirea de podețe și așternerea unui strat de piatră spartă cu cilindrare. Pentru această fază au fost deja executate lucrările pregătitoare în vederea așternerii stratului de piatră

REGULAMENT PENTRU ANIMALELE AFLATE ÎN SITUAȚII DE PERICOL
Regulamentul prin care se va asigura serviciul public de adăpostire a animalelor aflate în situații de pericol pe raza județului Cluj a fost aprobat săptămâna trecută.
Structura responsabilă cu asigurarea serviciului este Biroul Administrare Patrimoniu din cadrul Direcției de Administrare a Domeniului Public și Privat al Județului. Ordinul de plasare a unui animal în adăpost va fi emis de către Inspectoratul de Poliție Județean Cluj, după ce va fi evaluată starea de pericol a necuvântătoarelor. Plasarea în adăpost va fi dispusă pentru o perioadă de 45 de zile, timp în care animalul va beneficia de servicii de capturare/preluare/ridicare, după caz; asistență veterinară de urgență, inclusiv intervenție chirurgicală, la nevoie; transport la adăpost; deparazitare, vaccinare și control al bolilor conform legislației sanitar-veterinare; precum și cazare și hrănire pe perioada adăpostirii. În cazul animalelor cu stăpân, aceștia din urmă vor avea posibilitatea, în anumite condiții, de a solicita restituirea animalului plasat în adăpost, având obligația de a achita contravaloarea cheltuielilor aferente serviciilor de care a beneficiat animalul. Informațiile privind animalele care fac obiectul ordinelor de plasare în adăpost vor fi publicate în termen de 10 zile de la data emiterii, pe site-ul propriu al consiliului județean.