5 noiembrie

DE AZI SE ACCEPTĂ CERERI PENTRU ABONAMENTELE GRATUITE
Începând de astăzi și până în 15 ianuarie, pensionarii cu domiciliul stabil în municipiul Cluj-Napoca pot solicita emiterea cardurilor de călătorie pentru mijloacele de transport în comun sau, cei care le dețin deja, le pot prelungi pentru anul 2019. Astfel, persoanele care au împlinit vârsta de 70 de ani, indiferent de cuantumul veniturilor, precum și pensionarii cu venituri lunare de până la 1700 de lei vor avea gratuitate la transportul în comun pe toate liniile din Cluj-Napoca și pe raza localităților Apahida, Baciu și Florești. De asemena, pensionarii care au venituri lunare între 1701 și 1900 de lei beneficiază de gratuitate la o singură linie de transport în aceste localități.
Abonamentul se face pe baza buletinului, a ultimului cupon de pensie în original și copie, a cardului de transport existent, a copiei după decizia medicală, în cazul pensiei de boală, sau decizia de pensie de urmaș. Persoanele care nu au mai avut card sau l-au pierdut, li s-a furat ori s-a deteriorat trebuie să completeze și o cerere pentru emiterea unuia nou.
Cardurile de călătorie pentru mijloacele de transport în comun se eliberează și se prelungesc la casele de bilete și abonamente de pe B-dul 21 Decembrie 1989 nr. 79A, în Piața 1 Mai, la sediul central al primăriei sau la primăriile din Grigorescu, Iris, Someșeni, Mănăștur și Zorilor.

BANCĂ DE ALIMENTE
Prima bancă de alimente din vestul țării și a doua din România, a fost lansată săptămâna trecută în Cluj-Napoca. Activitatea a început după un proiect pilot cu o durată de 7 luni în care au fost salvate aproximativ 7 tone de mâncare. Aceasta colectează alimente și produse igienico-sanitare, care sunt livrate organizațiilor de asisență socială. La banca de alimente pot să doneze atât producătorii agroalimentari, distribuitorii, hipermarketurile și supermarketurile, cât și magazinele alimentare, cantinele, restaurantele și hotelurile care au surplusuri alimentare. Banca de alimente are scopul de a crește gradul de conștientizare a risipei alimentare și de a combate efectele negative care pot aparea. Potrivit statisticilor, aproximativ o treime din produsele alimentare din România ajung la coșul de gunoi sau sunt irosite, în timp ce anual 5 milioane de români se află în pragul sărăciei.

SCHIMBĂRI MAJORE PE STR. MOLNAR PIUARIU
Strada Molnar Piuariu din cartierul Mărăști urmează să fie amenajată după un proiect pilot, care prevede creșterea spațiului pietonal și dotări de înaltă tehnologie, precum bănci cu încărcător pentru telefone mobile sau tablete, stâlpi de electricitate cu WIFI și stații de încărcare pentru trotinete, mașini și biciclete. Printre obiectivele proiectului se numără construirea, extinderea și modernizarea zonelor pietonale, reducerea traficului motorizat, dezvoltarea de trasee pentru bicicliști, precum și plantarea de arbori. Investiția are o valoare de aproximativ 6 milioane de lei și o durată de execuție de 9 luni.

RECORD PRIVIND EDUCAȚIA FINANCIARĂ
Aproximativ 13.000 de persoane din 59 de localitati au participat simultan, săptămâna trecută, la cea mai mare lecție de educație financiară din lume, prilej cu care România a intrat în cartea recordurilor la acest capitol. Precedentul record fiind deținut, din 2013, de Statele Unite, cu 5624 de persoane participante la o iniţiativă similară. În Cluj-Napoca, evenimentul a avut loc la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării și la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din cadrul Universității Babeș-Bolyai, la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, precum și la Cinema Florin Piersic. Statisticie existente spun că 40% dintre români nu sunt deloc informați din punct de vedere financiar. În acest sens, Radio Vocea Evangheliei vine în sprijinul ascultătorilor cu o nouă emisiune intitulată “Scapă de presiunea financiară”. Rubrica este realizata de Cristina Olariu și poate fi ascultată în fiecare zi de luni, începând cu ora 17:35.