5 octombrie

LABORATORUL DE RADIOLOGIE DE LA SPITALUL DE RECUPERARE A FOST FINALIZAT
Proiectul de reamenajare a laboratorului de radiologie din cadrul Spitalului Clinic de Recuperare din Cluj-Napoca a ajuns la final.
Investiția a constat în modernizarea laboratorului de la demisolul corpului III al unității medicale, pentru a putea asigura amplasarea unui aparat radiologic cumpărat recent și pentru a contribui, astfel, la buna funcționare a celorlalte echipamente medicale necesare tratamentelor de îngrijire. Lucrările, în valoare de peste 157.000 de lei, au fost finanțate în întregime din bugetul propriu al Consiliului Județean, iar principalele intervenții aduse au vizat realizarea unei protecții suplimentare împotriva radiațiilor,
desfacerea unor pereți de compartimentare nestructurali și refacerea lor pe altă poziție și refinisarea pardoselilor, pereților și a instalațiilor electrice. Reamintim că Spitalul de Recuperare din Cluj-Napoca este singura instituție de acest profil din Transilvania și una dintre cele două existente în România.

CJ A APROBAT PLANUL DE GESTIONARE A DESEURILOR PENTRU URMATORII CINCI ANI
Planul de gestionare a deșeurilor din Cluj pentru următorii cinci ani a fost aprobat în ședința ordinară a Consiliului Județean organizată săptămâna trecută.
Președintele instituției, Alin Tișe, a menționat că după finalizarea licitațiilor pentru operatorii care se vor ocupa de Centrul de Management Integrat al Deșeurilor, prețul maximal pentru cetățenii din zonelele rurale va fi de 5 lei pentru o persoană, iar pentru cei din regiunile urbane de 10 lei. Principalele sarcini pe care le îndeplinește un astfel de plan de gestionare a deșeurilor sunt: prevenirea generării resturilor, pregătirea pentru reutilizare prin reciclare sau recuperare, respectiv eliminarea deșeurilor atunci când aceasta rămâne opțiunea preferabilă. Dintre alternativele tehnice viabile pentru gestionarea reziduurilor din Cluj fac parte: extinderea sistemului de colectare separată a resturilor reciclabile, introducerea colectării separate a biodeșeurilor, optimizarea stației de sortare și a liniei mecanice de tratare, creșterea procentului de materiale reciclabile obținute și realizarea unor investiții pentru valorificarea deșeurilor rezultate din demolări, construcții sau alte asemenea operațiuni. Strategiile de implementare a politicilor din domeniul protecției mediului intră în competența Agenției Județene cu același profil, iar organul de cotrol în această materie este Garda Națională de Mediu.

DESCHIDEREA ANULUI ACADEMIC LA USAMV ORGANIZATA IN AER LIBER
Ceremonia de deschidere a noului an de studii la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca a avut loc vinerea trecută în aer liber pe suprafața verde din interiorul campusului.
Date fiind condițiile pandemice,la eveniment au participat doar rectorul și cadrele didactice ale unității, respectiv 60 de studenți de anul I, motiv pentru care ceremonia a fost transmisă în direct pe rețelele de socializare pentru a putea fi urmărită și de ceilalți tineri mediciniști. Pentru a diminua riscul de transmitere a noului coronavirus, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a decis începerea studiilor în sistem hibrid pentru cei aproximativ 6000 de studenți înscriși.

DJ 161 J DIN ROSIENI INTRA IN FAZA DE ASFALTARE
Lucrările de întreținere a părții carosabile de pe drumul județean 161 J, din localitatea Roșieni au intrat în faza de așternere a covorului asfaltic.
Printre intervențiile realizate la sectorul vizat, ce are o lungime de cca. 4 km, se numără eliminarea gropilor prin acoperire cu piatră spartă, refacerea terasamentelor, așternerea unui strat de balast premergător asfaltării și întreținerea șanțurilor, podețelor și a zidurilor de sprijin. Pentru finalizarea integrală a investiției vor mai fi efectuate marcajele și semnalizarea rutieră.