5 septembrie

MAI SUNT 6 ZILE DE ÎNSCRIERI LA VOT PENTRU ROMÂNII DIN STRĂINĂTATE
Românii cu drept de vot, care se vor afla în străinătate în perioada alegerilor prezidențiale din luna noiembrie, au posibilitatea de a evita aglomerația și cozile formate la secțiile de votare, instituite de oficiile consulare, printr-o simplă înscriere online, pe site-ul votstrainatate.ro.
Persoanele interesate au două posibilități: votarea în cadrul secțiilor de votare sau alegerile prin corespondență. Mai exact, cetățenii aflați temporar în străinătate în ziua votării, indiferent de motiv, pot solicita organizarea unor secții de votare speciale în localitatea în care se află. De asemenea, cei care locuiesc în străinătate și dețin permise de ședere valabile, pot solicita transmiterea prin poștă a documentelor de vot la adresa de corespondență. Important de menționat este că procedura de înscriere se poate face doar până la data de 11 septembrie. Până la acest moment au fost trimise în jur de 20.200 de cereri pentru organizarea secțiilor de votare și aproximativ 20.800 de formulare pentru votul prin corespondență. Mai multe detalii despre întreaga procedură aflați la adresa votstrinatate.ro.

ALIMENTAREA CU GAZE NATURALE VA FI OPRITĂ PE CÂTEVA STRĂZI
Alimentarea cu gaze naturale a străzilor Ion Creangă, Victor Babeș, Clinicilor și Neagră va fi întreruptă astăzi, potrivit anunțului făcut de către compania Delgaz Grid. Măsura vine pe fondul îmbunătățirii siguranței și calității serviciului de gaz, motiv pentru care astăzi vor fi cuplate primele conducte și branșamente. Compania a mai anunțat că reluarea serviciului de alimentare se va face treptat, cel mai probabil începând cu ora 20, fapt pentru care consumatorii sunt rugați să închidă toate focurile cât timp alimentarea este oprită, iar după reluarea ei să supravegheze modul de ardere timp de 30 de minute. Pentru nereguli sunt disponibile numerele de telefon: 0800 800 928 – în regim gratuit și 0265 200 928 – cu tarif normal. Menționăm că investiția a cărei valoare depășește suma de 1,7 milioane de lei face parte dintr-un proiect de modernizare a conductelor de gaz de pe o lungime de 2,6 km.

PESTE 10.000 DE CĂRȚI SUNT DISPONIBILE LA BOOKFEST
Peste 10.000 de cărți sunt disponibile la ediția din acest an a Salonului de carte Bookfest, ce se va desfășura timp de patru zile la Casino – Centru de Cultură Urbană.
Evenimentul debutează în seara zilei de astăzi, cu un spectacol de teatru, iar pe durata lui participanții sunt așteptați cu reduceri la toate volumele de cărți, unele de până la 70%. Mai precizăm că mâine persoanele care vor citi în mijloacele de transport în comun vor beneficia de gratuitate.

PASAGERUL CU NUMĂRUL DOUĂ MILIOANE A FOST ANIVERSAT
Pasagerul cu numărul două milioane a fost aniversat și premiat ieri de către Aeroportul Internațional Avram Iancu.
Călătorul a primit două bilete gratuite, dus-întors, către orice destinație, după ce a aterizat cu un avion care se întorcea de la Dublin. Cu această ocazie, directorul instituției a declarat că până la finalul anului se estimează un număr de trei milioane de pasageri, mai ales că până la acest moment a fost înregistrată o creștere de 4% a numărului de călători. Reamintim că Aeroportul Internațional Avram Iancu este al doilea din țară ca număr de pasageri transportați, după Aeroportul Henri Coandă din București.

EXPOZIȚIE DE MINERALE ORGANIZATĂ LA UNIVERSITATEA BABEȘ-BOLYAI
Pasionații de geografie vor putea să viziteze, de mâine și până în 3 noiembrie, expoziția intitulată „Minerale și asociații minerale din România” organizată de către Universitatea Babeș-Bolyai. Vernisajul va avea loc mâine la ora 10, în spațiul expozițional al instituției, situat pe Calea Moților, nr. 11. Scopul evenimentului este de a promova zestrea minerală a României, punând accent pe contribuția adusă patrimoniului mineralogic prin cele 38 de minerale descoperite pe teritoriul țării. Expoziția face parte din proiectul cultural „Minerale românești – contributor la patrimoniul cultural european” și reunește 124 de exponate ce aparțin mai multor instituții de prestigiu din țară.