6 decembrie

LABORATOR NANOTEHNOLOGIE LA UNIVERSITATEA BABES-BOLYAI
Un nou laborator didactic de nanotehnologie a fost inaugurat ieri la Facultatea de Chimie și Inginerie Chimică din cadrul Universității Babeș-Bolyai. Potrivit instituției, acesta este dotat cu echipamente şi instrumente precum balanţe analitice, agitatoare magnetice cu control electronic al vitezei de agitare şi al temperaturii pentru sinteza materialelor și băi de apă cu ultrasunete. Laboratorul va fi accesibil studenților masteranzi care vor putea practica sintezele materialelor studiate și vor putea desfășura activități de cercetare. Nanotehnologia este o disciplină care permite fabricarea de dispozitive de talie moleculară, capabile să să manipuleze materia atom cu atom. Valoarea totală a investiției este de 25.000 de euro .

PLANTARE COPACI
Un alt proiect câștigător al procesului de bugetare participativă 2017 „Clujul verde – un copac la trei parcări” este în curs de implementare, după ce ieri a început plantarea a 221 de salcâmi cu balot pe străzile Onisifor Ghibu, zona parkingurilor Fabricii și Băișoara, iar în următoarele zile urmează să fie acoperite zona parkingului Negoiu, Mehedinți, aliniament Frunzișului, Andrei Mureșanu, Traian Moșoiu, Zrinyi Miklos și Alexandru Vlahuță. Totodată, în curțile școlilor și ale grădinițelor urmează să fie plantați arbori. Reamintim că pentru proictul „Clujul verde – un copac la trei parcări” au fost achiziționați 721 de salcâmi cu balot.

PROGRAMUL ALIMENTE
Programul social „Alimente” oferă persoanelor care au nevoie de sprijin și susținere tichete sociale în valoare de 100 de lei, care pot fi ridicate până în 21 decembrie de la Cluburile pensionarilor. Clujenii care nu s-au înscris în program o mai pot face până mâine, 7 decembrie, la numărul 0372 798 794. În situația în care titularul nu se poate prezenta, acestea pot fi ridicate de către o persoană împuternicită care trebuie să dețină asupra sa cartea de identitate în original a titularului tichterelor.

CONCERT IN PREMIERA MONDIALA GEORGE ENESCU
Corul și Orchestra Filarmonicii de Stat ”Transilvania”, sub bagheta lui Gabriel Bebeșelea, vor interpreta mâine, 7 decembrie, în premieră mondială, două lucrări de tinerețe ale lui George Enescu. Acestea cuprind lucrările „Ouverture tragique” și „Ouverture triomphale” scrise de George Enescu la vârsta de 14 și 15 ani. Totodată, va fi cântat în premieră și un fragment dintr-o lucrare monumentală oratoriul „Strigoii” . Concertul va fi susținut la Auditorium Maximum de la ora 19. Reamintim că George Enescu a început să își numeroteze lucrările de la vârsta de 16 ani, prima fiind „Poema Română”, interpretată în premieră la Cluj-Napoca în 23 noiembrie, dedicată Centenarului Marii Uniri.