6 februarie

PLATA ABONAMENTELOR DE PARCARE PENTRU ZONA 2, ACUM SI ONLINE
Plata abonamentelor de parcare pentru zona 2 se va putea face începând de astăzi și online, a anunțat Primăria Municipiului Cluj-Napoca. Procedura este disponibilă pe site-ul instituției, la secțiunea Administrație, Servicii online. Totodată, persoanele care doresc să încheie online abonamente de parcare pentru zona 2 o vor putea face tot la această secțiune, tarifele pentru persoane fizice fiind de 100 lei/lună, iar pentru persoanele juridice de 140 de lei. De asemenea, instituția mai oferă posibilitatea reînnoirii abonamentelor prin trimiterea unui e-mail. Reamintim că Primăria Municipiului Cluj-Napoca are peste 70 de aplicații și proceduri digitale, iar în luna ianuarie s-au încheiat aproximativ 2300 de abonamente de parcare pentru zona 2.

CLUJ-NAPOCA, PE LOCUL 4 LA NUMARUL DE COMENZI DE MANCARE
Cluj-Napoca se află pe locul patru în țară la numărul comenzilor de mâncare, după București, Galați și Sibiu. Suma medie achitată anul trecut pentru comenzi la nivel național a fost de 55 de lei, clujenii cheltuind în medie 60 de lei. Cea mai aglomerată perioadă a anului a fost reprezentată de perioada octombrie-decembrie, numărul total al comenzilor crescând cu 130% față de anul 2017. Modalitatea de plată preferată de către clienți a fost cea în numerar, cu un procent de 75%, iar peste 60% dintre totalul comenzilor, au fost realizate folosind aplicația mobilă a platformei FoodPanda România, cea mai mare platformă online de comenzi de mâncare din țară.

LUCRARI DE INTRETINERE
Lucrările de întreținere executate pe drumul județean 107M, care vizează ruta Luna de Sus – Băișoara – limita cu județul Albă, au fost finalizate, potrivit Consiliului Județean. Acestea au constat în reprofilarea căii de rulare și au avut ca scop îmbunătățirea condițiilor de circulație, până în luna martie, când vor fi reluate reabilitarea și modernizarea drumului. Tronsonul pe care au fost executate lucrările de întreținere a avut o lungime de aproape 4 km și jumătate, acest sector rămânând decopertat din cauza sezonului rece. Lucrările care urmează să fie realizate constau în fundație, așternerea a două straturi de asfalt, marcaje și semnalizare rutieră.

23% DINTRE COPII AU FOST AGRESATI ONLINE IN ANUL 2018
23% dintre copiii din România au fost agresați online în 2018, potrivit raportului EU Kids Online, prezentat ieri, la Cluj-Napoca. Fenomenul cyberbulling-ului s-a dublat față de anul 2013, când era de 13%, observându-se o scădere a fenomenului agresivității în viața reală. Documentul arată că 1 din 4 copii este victimă a fenomenului de cyberbulling-ului cel puțin o dată pe lună, forma cea mai frecventă fiind răspândirea mesajelor răutăcioase și jignitoare. 53% dintre fete se consideră deranjate sau foarte deranjate de acest fenomen, în timp ce doar 24% dintre băieți s-au declarat destul de deranjați. O treime dintre copii au fost supuși unui discurs incitator la ură, 23% dintre ei declarând că au căutat site-uri care promovau acest tip de mesaje. Cercetătorii au tras concluzia că o persoană abuzată poate deveni foarte ușor la rândul său abuzator. Raportul EU Kids Online a fost realizat de “Platforma DigiLiv-REI – Vieţi digitale. Cercetare, Educare, Intervenţie” și a avut ca scop prezentarea riscurilor internetului asupra copiiilor din România. Cyberbulling-ul reprezintă rata mai mare a tulburărilor anxioase, depresie, abandon școlar și risc suicidar cauzată de agresivitate.