6 iulie

REMANIEREA GURVERNULUI

Ministrul Transporturilor, Dan Costescu şi-a anunţat demisia. Actul vine ca urmare a declaraţiilor sale controversate legate de faptul că ”trenul este un lux”. El va fi înlocuit cu Sorin Buşe, fost director al Renault. Mai mulţi membri ai cabinetului Cioloş vor fi remaniaţi. Pe lângă Dan Costescu, printre cei vizaţi se află şi miniştrii Comunicaţiilor-Marius Bostan, Educaţiei-Adrian Curaj şi ministrul delegat al Departamentului Românilor de Pretutindeni-Dan Stoenescu. Portofoliul comunicaţiilor îi va fi încredinţat lui Dragoş Tudorache, cel al Educaţiei îî revine lui Mircea Dumitru, iar Departamentului Românilor de Pretutindeni va fi condus de Maria Ligor.

[sursa: radiocluj.ro]

NOUTATI IN PRIVINTA SCHIMBARII PERMISULUI SAU A PASAPORTULUI

Românii care vor să le fie eliberate paşapoarte sau permise de conducere, ori vor să le fie reînnoite, pot achita taxele pentru acestea prin Internet Banking, virament bancar, mandat poştal sau în numerar, odată cu intrarea în vigoare a unei ordonanţe de urgenţă. În cazul plăţii în numerar, contravaloarea acestor taxe nu se mai poate achita prin caseriile CEC Bank, informează sursa citată. Cei care vor să achite cash o pot face la caseriile unităţilor Trezoreriei Statului, caseriile Instituţiilor Prefectului (pentru paşapoarte), la ghişeele serviciilor publice regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor din cadrul Instituţiilor Prefectului şi prin mandat poştal. Plata online se poate face de acum şi în sistem de internet banking, dar şi de la orice bancă unde persoana în cauză are deschis un cont bancar, “prin virament către contul unic deschis de către fiecare Instituţie a Prefectului.” Numărul contului IBAN, numărul codului fiscal, adresele trezoreriilor şi ale caseriilor instituţiilor prefectului unde se poate face plata în numerar se pot găsi, în perioada imediat următoare, anunţat pe site-ul fiecărei Instituţii a Prefectului.

[sursa: monitorulcj.ro]

REZULTATELE EVALUARII NATIONALE

Colegiul Naţional Emil Racoviţă rămâne şcoala din judeţul Cluj cu cele mai bune rezultate la Evaluarea Naţională. Media obţinută de absolvenţii claselor a VIII-a a acestei unităţi de învăţământ este de 9,09. La nivel rural, şcoala cu cele mai bune rezultate este cea din comuna Beliş. Copiii de aici au media generală de 7,59, ceea ce o plasează pe locul 27 în topul mediilor obţinute la nivelul şcolilor clujene. În clasamentul şcolilor din mediul rural pe locul secund se află şcoala din comuna Mihai Viteazu, urmată de şcolile din Sânpaul, Țaga şi Finişel. Topul celor mai bune şcoli ale judeţului Cluj a fost prezentat marţi de Inspectoratul Şcolar, în funcţie de notele obţinute de elevi la Evaluarea Naţională, fără să se ia în calcul şi rezultatele contestaţiilor făcute de absolvenţi.

[sursa: radiocluj.ro]

920 DE LOCURI IN SCOLILE PROFESIONALE

Şcolile profesionale de mecanici auto şi bucătari sunt în topul preferinţelor absolvenţilor de clasa a -VIII-a din judeţul Cluj. Cererile pentru clasele care pregătesc aceste meserii au depăşit cu mult numărul de locuri aprobate de Inspectoratul Şcolar. În aceste condiţii, elevii care vor urma cursurile de mecanici auto şi bucătari vor fi stabiliţi în urma unei testări ce va fi organizată până la sfârşitul lunii iulie. În acest an au fost ocupate şi locurile la clasele de profesională care pregătesc elevii în meseria de sudor. Şeful Inspectoratului Judeţean Cluj, Valentin Cuibus, spune că pe piaţa muncii există o mare cerere pentru sudori, iar de absolvenţii acestor clase sunt interesate mai multe firme austriece care îşi desfăşoară activitatea în România. În judeţul Cluj, pentru şcolile profesionale au fost aprobate 920 de locuri, 528 dintre acestea fiind ocupate încă din prima etapă de înscriere. Reprezentanţii ISJ Cluj se aşteaptă ca după aflarea rezultatelor la Evaluarea Naţională să se ocupe şi restul locurilor, în principal de către copiii care nu au avut medii mari la acest examen.

[sursa: radiocluj.ro]