6 iunie

DOUĂ OPERAŢIUNI DE SALVARE
Serviciul Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj a fost implicat, zilele trecute, alături de alte instituții de profil, în două ample acțiuni de căutare a unor persoane rătăcite. Dispeceratul a fost solicitat prin apel de urgență în vederea căutării unei persoane rătăcite în zona vârfului Ijar din Munții Gilăului. În pofida vastelor căutări, ce au durat două zile şi la care au participat peste 30 de oameni, persoana dată dispărută nu a fost găsită, aceasta reușind însă să se întoarcă la locuință, după şase zile de când nu mai fusese văzută. De asemenea, salvamontiştii clujeni au mai fost solicitaţi pentru găsirea a două persoane rătăcite în zona localității clujene Calea Lată, la limita cu județul Sălaj. Cele două persoane au fost reperate în scurt timp, cu ajutorul informațiilor transmise către salvatori şi prin consultarea imaginilor preluate din satelit.

FAŢADELE PALATULUI BANFFY, DIN PIAŢA UNIRII, VOR FI REABILITATE
Muzeul de Artă din Cluj-Napoca anunță finalizarea procedurii de elaborare a caietului de sarcini vizând reabilitarea fațadelor Palatului Banffy din Piața Unirii, nr. 30. Clădirea este înscrisă la prima categorie în lista clădirilor de patrimoniu arhitectural şi artistic naţional al României. Edificiul a fost ridicat în perioada 1774-1785, de către arhitectul german Johann Eberhard Blaumann ca reşedinţă particulară a contelui Bánffy György. În prezent, palatul este proprietate publică a judeţului Cluj şi se află în administraţia Muzeului de Artă, fiind cel mai important edificiu baroc din municipiu şi unul de referinţă pentru arhitectura de secol XVIII din România, decoraţia arhitecturală în piatră fiind completată cu o serie de sculpturi cu valoare artistică deosebită.

CURS GRATUIT DE ACTORIE ŞI RETORICĂ
Şcoala Populară de Arte „Tudor Jarda” organizează un curs gratuit de actorie şi retorică susţinut de expertul Petre Băcioiu, actor la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca din anul 1976, cu peste 150 de roluri pe scenă şi mii de spectacole, în ţară şi străinătate, cu participări la turnee în peste 20 de ţări. Cursul gratuit de actorie şi retorică se va desfasura în perioada 11-15 iunie, la sediul școlii de Arte, pe str. Fabricii de Zahăr nr. 51. Aceste este al șaselea curs gratuit organizat de Şcoala de Arte din Cluj-Napoca, după cele de iniţiere în pian, acordeon, orgă electronică, design vestimentar, decoraţiuni interioare, chitară electrică şi bass şi chitară clasică şi folk.