6 martie

CENTRU DE CONSILIERE PENTRU VICTIMELE VIOLENŢEI DOMESTICE
În Cluj-Napoca va funcționa primul centru de consiliere pentru victimele violenţei domestice.
Potrivit viceprimarului municipiului, Olah Emese, centrul va oferi victimelor violenţei domestice posibilitatea unei consilieri psihologice.
Nu în ultimul rând, persoanele care se vor adresa centrului de consiliere al primăriei vor putea primi şi sprijin financiar pentru plata chiriei. Suma va fi cuprinsă între 900 şi 1.400 de lei, însă persoana ajutorată trebuie să îndeplinească două condiţii: să aibă domiciliul în Cluj-Napoca şi să nu fi deţinut un imobil. Ajutorul financiar pentru chirie se acordă pentru un an de zile, cu posibilitatea de prelungire.
Conform declaraţiilor viceprimarului Olah Emese, centrul de consiliere pentru victimele violenţei domestice va fi deschis la sfârşitul acestui an sau cel mai târziu la începutul anului 2019

SE REABILITEAZĂ DOUĂ ŞCOLI DIN COMUNA RECEA CRISTUR
Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a semnat autorizațiile de construire în vederea reabilitării și modernizării a două unități de învățământ primar din comuna clujeană Recea Cristur, respectiv școala din satul Ciubăncuța și cea din centrul de comună.
Construite în urmă cu aproximativ 50 de ani, cele două școli care deservesc circa 180 de elevi și cadre didactice se află în prezent într-o stare accentuată de degradare, fapt datorat, în special, lipsei lucrărilor de reparații curente din ultima perioadă.
Pentru remedierea acestei situații, spațiile din cadrul ambelor imobile vor fi refuncționalizate astfel încât numărul sălilor de clasă va crește de la cinci, în prezent, la opt. În plus, vor fi edificate o cancelarie, două birouri, 11 grupuri sanitare, două vestiare, o sală de gimnastică, precum și alte spații conexe necesare desfășurării în cele mai bune condiții a activității didactice. Durata de execuție a lucrărilor este de maximum doi ani de zile.

CURSURI DE EDUCAŢIE JURIDICĂ
Angajaţi din domeniul juridic, printre care judecători, procurori şi avocaţi sunt prezenţi, în această săptămână, în şcoli pentru a susţine, pe bază de voluntariat, cursuri de educaţie juridică pe teme de interes pentru elevi şi profesori, precum drepturile copilului, familia şi violenţa în familie, dar şi fenomenul de “bullying”. Acest demers este întreprins de Ministerul Justiţiei în vederea formării generaţiilor tinere, acestuia adăugând-se programele de internship şi stagiile de practică organizate în cadrul instituţiei.

ANTON TAUF, PREMIAT LA GALA UNITER 2018
Actorul Anton Tauf va primi premiul pentru întreaga activitate la Gala UNITER din acest an.Figură emblematică a Teatrului Național Cluj-Napoca, actor, regizor, profesor şi director de teatru, Anton Tauf slujește scena clujeană de peste patruzeci și cinci de ani. În tot acest timp a lucrat cu importanți regizori ai vremii, cea mai îndelungată și plină de succes colaborare a fost alături de Mihai Măniuțiu, sub direcția lui rezultând spectacole memorabile, cel mai celebru dintre ele fiind “Antoniu și Cleopatra”, de W. Shakespeare.