6 noiembrie

POLICLINICA FARA PLATA ARE NEVOIE DE AJUTOR
Policlina fără plată din Cluj-Napoca face apel la ajutorul publicului pentru a putea să-și continue activitatea, după ce o bancă susținătoare a proiectului și-a retras sponsorizarea. Suma necesară lunar este de 30.000 de lei, care cuprinde cheltuielile administrative și salariile celor 10 angajați. Anul acesta au fost înregistrate aproximativ 6000 de servicii medicale și au fost eliberate gratuit în jur de 2500 de medicamente. Medicii voluntari își desfășoară activitățiile în domenii precum cardiologie, chirurgie, neurologie, oftalmologie, dar și altele, zilnic între 9 și 16. Președintele Fundației „Familia sfântă”, prin care funcționează policlinica fără plată, Ioan Boilă a declarat pentru ziarul adevărul că toți cei care pot să ajute, în funcție de posibilități, sunt rugați să o facă în cutiile de donații amplasate în clinica de pe Calea Motilor 23. De serviciiile policlinicii beneficiază persoanele care nu au posibilități financiare sau nu își permit să se trateze în altă parte, fără a face dovada veniturilor. Reamintim că instituția funcționează de 24 de ani, cu 32 de medici voluntari, timp în care a tratat 45.000 de persoane, fiind o inițiativă unică în România.

INSTALATIE PERFORMANTA PENTRU GAZONUL DE PE CLUJ-ARENA
Consiliul Județean Cluj a anunțat că a fost achiziționată o instalație performantă de refacere a gazonului de pe Cluj-Arena, prin care se accelerează procesul de fotosinteză, de 3 ori mai mult comparativ cu cel produs de lumina solară. Sistemul funcționează pe baza unui program care măsoară și înregistrează date precum intensitatea luminii, umiditatea atmosferică și umiditatea la sol , iar după colectarea acestor indicatori, programul indică informații referitoare la durata de funcționare a instalației pentru aducerea ierbii la parametrii vizați. Președintele Consiliului Județean, Alin Tișe, a declarat că sistemul va fi folosit continuu, iar timpul în care se va recupera gazonul va face ca evenimentele care se desfășoară anual pe Cluj-Arena să afecteze mai puțin calitatea suprafeței de joc. Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 1,6 milioane de lei, astfel de sisteme sunt folosite și pe terenurile din Barcelona, Madrid, Londra sau Muchen.

CIRCULATIE PE STRADA OBSERVATORULUI
Noile măsuri de circulație care au fost luate pe strada Observatorului intră în vigoare de astăzi. Astfel, va fi instituit un sens unic de circulație pe str. Rapsodiei, iar pe același tronson vor fi luate în evidență 42 de locuri de parcare. Totodată, va fi instituit sensul unic și caracterul de zonă rezidențială pe partea sudică a blocurilor T1, T2 și T3 de pe str. Observatorului și vor fi luate în evidență 20 de locuri de parcare pe partea dreaptă a circulației. Pe str. Jupiter vor fi instituite 35 de locuri de parcare și un sens unic, iar sensul unic existent de pe str. Meteor va fi prelungit. Pe str. Observatorului va fi realizată o bandă de accelerare pentru vehiculele care ies de pe str. Jupiter, vor fi amenajate standuri de taxi, iar deținătorilor de abonamente de locuri de parcare li se vor acorda locuri de parcare noi pe străzile pe care au fost instituite sensurile unice.

LUCRARI DE ASFALTARE
Lucrările de asfaltare a tronsonului Vultureni-Chinteni, situat pe drumul județean 109A au fost finalizate. Sectorul de drum pe care au fost executate acestea are o lungime de aproximativ 17,5 km, de la intrarea în Chinteni până la intersecția cu drumul județean 109. Verificarea conformității lucrărilor, a grosimii și a consistenței stratului de asfalt va fi realizată de către un laborator specializat. Reamintim că tronsonul Vultureni-Chinteni asigură accesul la municipiul Cluj-Napoca și la zona metropolitană.