6 septembrie

REZULTATELE FINALE LA BACALAUREAT
Rezultatele finale la sesiunea a doua a examenului de bacalaureat din acest an au fost afişate ieri de către Ministerul Educaţiei. Mediile sunt în creştere cu 2,8% faţă de rezultatele iniţiale şi indică o rată de promovare la nivel naţional de 29,7%. Elevii au depus peste 11.000 de contestaţii, iar lucrările au fost modificate în medie cu jumătate de punct anunţă Ministerul Educaţiei. Rezultatele au fost afişate cu o zi înainte de data stabilită, iar judeţele care au înregistrat o promovare de peste 35% sunt Neamţ, Dolj, Bacău şi Olt.

ACTIUNE DE DEZINSECTIE
Primăria Municipiului Cluj-Napoca efectuează o nouă acţiune de dezinsecţie pe domeniul public şi privat până în 30 septembrie. Aceasta se va desfăşura între orele 21 şi 6, iar în cazul condiţiilor meteoroligice nefavorabile, durata prevăzută se va decala sau prelungi, anunţă instituţia. Pentru ca măsurile de combatere şi eliminare să fie eficiente, primăria atenţionează cetăţenii să efectueze tratamente în subsoluri, casa scării, depozite de anvelope uzate sau alte spaţii care pot cauza reinfestarea zonei. Substanţele folosite au rol în combaterea adulţilor responsabili pentru răspândirea virusului Zika, inclusiv a speciei Aedes Albopicus şi pentru cei aflaţi în stadiu de larvă.

SENS GIRATORIU PROVIZORIU IN GRUIA
Un nou sens giratoriu a fost amenajat la intersecţia străzilor Fericirii-Mecanicilor-Kovari Laszlo de către Primăria Municipiului Cluj-Napoca. Acesta are un caracter provizoriu, fiind realizat cu separatori de trafic, experimental, iar dacă îşi va dovedi eficienţa va fi instalat permanent. Reprezentanţii primăriei au declarat că măsura are ca scop fluidizarea circulaţiei şi a fost aprobată în comisia municipală de Sistematizare a Circulaţiei Rutiere şi Pietonale.

EVENIMENT DE NEUROLOGIE LA CLUJ-NAPOCA
Evenimentul educaţional „Ean Task Force for Rear Neurological Diseases” a reunit ieri la Universitatea de Medicină şi Farmacie Iuliu Haţieganu experţi internaţionali în medicină şi specialişti în aria bolilor neurologice rare. Conferinţa se desfăşoară până mâine şi are scopul de a prezenta rezultatele cercetărilor în domeniu şi de a creşte nivelul de acurateţe în oferirea diagnosticelor şi a tratamentelor. La nivel global peste 500 milioane de oameni sunt afectaţi de boli neurologice rare. Subiectele abordate vizează tulburările neurologice musculare, neuropatii periferice, epilepsia, precum şi altele. Evenimentul este organizat de Academia Europeană de Neurologice, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” şi Institutul RoNeuro din Cluj-Napoca.

PROIECT PILOT AUTOBUZE SCOLARE CARE VOR FI INTRODUSE MARTI
Primarul Emil Boc a anunţat miercuri introducerea proiectului pilot care vizează autobuzele şcolare cu circuit închis . Programul este destinat copiiilor din clasele 0-4 care sunt înscrişi la liceele Nicolae Bălcescu şi Avram Iancu şi va începe de marţi pentru o lună şi jumătate. Compania de Transport Public a conceput cinci trasee pentru elevii care vor circula cu autobuzele speciale şi anume, primul traseu este din Cartierul Mănăştur, care porneşte din Bucium spre Minerva, memorandumului şi ajunge la licee, al doilea are pornirea din Bucium şi merge pe Calea Floreşti, al treilea porneşte din cart. Zorilor şi coboară în Piaţa Avram Iancu, al patrulea porneşte din Gheorgheni, pe str. Unirii şi al cincilea de la staţia IRA din Mărăşti, spre Arte Plastice, Someşului şi Avram Iancu. Pentru siguranţa copiiilor, în autobuze va fi un poliţist local. Primarul Emil Boc a declarat că în autobuze pot urca şi elevi de la alte şcoli, care sunt pe traseu.

CLUJUL PRINTRE JUDETELE CU CEI MAI MULTI EMIGRANTI
Judeţul Cluj se află pe locul cinci, după municipiul Bucureşti şi judeţele Prahova, Constanţa şi Iaşi, în ceea ce priveşte numărul locuitorilor care au emigrat, conform datelor oferite de Institutul Naţional de Statistică. Astfel, acestea au rămas fără 215.000 locuitori, cifră care reprezintă 24% din totalul celor 907.000 de români care au emigrat în perioada 2012-2016.