6 septembrie

CĂLĂTORIE GRATUITĂ PENTRU CEI CARE CITESC ASTĂZI ÎN MIJLOACELE DE TRANSPORT
Clujenii care vor citi astăzi în mijloacele de transport în comun vor avea întreaga călătorie gratuită.
Programul face parte din cadrul Salonului de Carte Bookfest, ce se desfășoară până duminică la Casino – Centru de Cultură Urbană. Mai precizăm faptul că ediția de anul acesta a Salonului de Carte aduce publicului în jur de 10.000 de volume publicate la edituri renumite din țară, prețurile fiind reduse cu până la 70%. Evenimentul este deschis publicului larg până duminică, în intervalul orar 10-20.

NOUA STAGIUNE A TEATRULUI MAGHIAR ADUCE ȘASE SPECTACOLE ÎN PREMIERĂ
Noua stagiune a Teatrului Maghiar din Cluj-Napoca va aduce publicului, în perioada următoare, șase spectacole în premieră.
Pentru astăzi, de la ora 19, este programată piesa „Lulu” în regia lui Eniko Eszenyi, de la Teatrul de Comedie din Budapesta. Printre celelalte spectacole ce vor avea loc în premieră pe scena clujeană se mai numără Scripcarul pe Acoperiș și Patimile lui Iov. Important de precizat este că în acest an, în luna noiembrie, Teatrul Maghiar va găzdui cel de-al 18-lea Festival al Uniunii Teatrelor din Europa, ce este reluat după 11 ani de pauză.

FESTIVALUL NAȚIONAL GEORGE ENESCU VA CONTINUA ȘI ÎN WEEKEND
Prima ediție a Festivalului Național George Enescu, organizată la Cluj-Napoca, va continua în acest weekend cu o serie de spectacole destinate special pasionaților de muzică clasică.
Mai exact, mâine, 15 tineri pianiști proveniți din orașe ca București, Iași, Sibiu și Ploiești vor susține recitalul intitulat „Enescu și muzica lumii”. Evenimentul va avea loc la Studioul de Concerte al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, cu intrare liberă. Pentru concertele unde accesul se face pe bază de bilet puteți să consultați site-ul festivalenescu.ro. Ediția din Cluj-Napoca se va încheia în 14 septembrie, dar festivalul, ce are ca slogan „Lumea în armonie”, va continua în mai multe orașe din țară până la data de 22 septembrie.

SE CONSTRIEȘTE UN NOU POD PESTE RÂUL SOMEȘ
Un nou pod cu o lungime de 58 de metri urmează să fie construit peste râul Someș, după ce un proiect de hotărâre privind indicatorii tehnico-economici va fi aprobat în ședința de marți a Consiliului Local.
Acesta va fi construit în paralel cu podul de cale ferată și va lega zona Gării de Piața 1 Mai. Construcția ar urma să decongestioneze traficul din zona Gării și a cartierului Iris și va include două piste pentru biciclete și trotuare pentru pietoni. Valoarea totală a investiției depășește suma de 5 milioane de euro.

DOUĂ NOI TRECERI DE PIETONI VOR FI INSTITUITE PE CALEA TURZII
Două noi treceri de pietoni semaforizate vor fi amenajate pe Calea Turzii, potrivit anunțului făcut de către viceprimarul Dan Tarcea pentru un post de radio local.
Potrivit acestuia, semafoarele vor fi similare celor montate pe strada Corneliu Coposu și vor deveni funcționale până în primăvara anului viitor. Măsura a fost luată ca urmare a creșterii numărului de locuitori din zonă și va fi implementată de la strada Observator în sus. Tot pentru a spori siguranța pietonilor, Primăria a mai început recent și un proiect care prevede suprailuminarea tuturor trecerilor de pietoni nesemaforizate din oraș.

ELEVII CARE NU OBȚIN PESTE 5 LA EVALUAREA NAȚIONALĂ VOR FI REPARTIZAȚI LA PROFESIONALĂ
Elevii care nu vor obține note mai mari sau egale cu 5 la examenul de Evaluare Națională nu vor mai putea să fie repartizați la liceele din țară, se arată în metodologia de admitere în învățământul liceal, ce a fost publicată în această săptămână în Monitorul Oficial.
Așadar, absolvenții de gimnaziu ce au obținut note sub 5 la examene vor fi repartizați către învățământul de nivel profesional, fie clasic, fie dual.