7 august

COD GALBEN DE AVERSE ŞI VIJELII

Administrația Națională de Meteorologie a emis o averitazare de Cod galben de averse și vijelii, valabilă până astăzi la ora 20:00, în mai multe localități din județul Cluj. Potrivit meteorologilor, se vor semnala averse ce vor depăși local 25 l/mp şi izolat 50 l/mp, frecvente descărcări electrice, grindină de dimensiuni mici și intensificări de scurtă durată ale vântului. Pe parcursul zilei, dar și în cursul nopții, vor fi cu precădere manifestări specifice instabilității atmosferice mai ales în zonele deluroase și montane.

SCHIMBĂRI PRIVIND RCA

Noul cadru legal privind asigurările de răspundere civilă auto, aşa-numitele RCA-uri, este în vigoare începând cu această lună şi aduce o serie de schimbări în analiza de risc a conduitei şoferilor. Aceste schimbări constau în reaşezarea sistemului bonus-malus, restrângerea la trei zile a termenului de constatare a prejudiciilor, decontarea directă a daunelor, dar şi introducerea Factorului N în calculul poliţelor pentru şoferii cu risc ridicat. Conform noului sistem bonus-malus, la înnoirea poliţei RCA, şoferii disciplinaţi în trafic pot primi reduceri de până la 50%, în timp ce şoferii care au produs accidente rutiere vor fi penalizaţi, suportând o majorare a costului poliţei RCA de până la 180%. Decontarea directă este o altă schimbare adusă de cadrul legal privind RCA. Aceasta presupune ca reparaţia să fie plătită de către asigurătorul RCA al păgubitului, care îşi va recupera prejudiciul de la asigurătorul şoferului vinovat. Acordul privind decontarea directă va fi oferit clienţilor la un cost suplimentar, opţiunea cumpărării acestui acord revenind clientului.

MUNICIPIUL CLUJ-NAOPOCA, LIDER PE PIAŢA IMOBILIARĂ

Locuinţele din zona centrală a municipiului Cluj-Napoca sunt cele mai scumpe din ţară, potrivit unei analize publicate de Imobiliare.ro. Conform sursei citate, cei care deţin locuinţe în zona centrală sunt dispuşi să vândă doar pentru 1.530 de euro pe metru pătrat. De partea cealaltă, cele mai accesibile locuinţe din Cluj pot fi găsite în Floreşti şi în Baciu unde preţurile pe metru pătrat sunt 750, respectiv 950 de euro. Ca o comparaţie, în Bucureşti, cartierele cu cele mai ridicate preţuri pe piaţa apartamentelor rămân nu depăşesc 1.500 de euro pe metru pătrat util, iar în Timişoara, aceeaşi suprafaţă poate fi achiziţionată cu 1.080 de euro.

ECLIPSĂ PARŢIALĂ DE LUNĂ

O eclipsă parţială de Lună va avea loc astăzi şi va fi vizibilă şi din ţara noastră timp de aproximativ două ore. Eclipsa începe la ora 18.49, iar faza maximă a va avea loc la ora 21.20, când Luna se va afla nu foarte sus pe cer, partea de jos a discului selenar căpătând culoarea portocalie-roşiatică.