7 februarie

NU EXISTA DRUMURI JUDETENE BLOCATE TRAFICULUI RUTIER
Consiliul Judeţean anunţă participanţii la trafic că în dimineaţa zilei de astăzi nu s-au înregistrat drumuri judeţene blocate, circulaţia desfăşurându-se în condiţii specifice sezonului rece.
De asemenea, pentru asigurarea unor condiţii optime de circulaţie, ca urmare a temperaturilor negative, s-a acţionat incluziv prin revizii pe 61 de drumuri situate în zonele Huedin, Gilău şi Gherla, iar pentru combaterea fenomenului de polei s-au folosit mai bine de 170 de tone de material antiderapant. Pe 7 drumuri judeţene situate în zona Turda s-a folosit 80 de tone de material antiderapant, iar pentru sectoarele de drum situate în zona Dej cantitatea de material utilizat se ridică la 49 de tone. În continuare drumurile judeţene sunt verificate periodic, urmând să se acţioneze în caz de necesitate.

PROIECT PENTRU ADAPTAREA STUDENTILOR IN UNIVERSITATE
Un proiect prin care 600 de studenţi vor fi ajutaţi să se adapteze mai bine provocărilor din anii de facultate se află în plină derulare la Universitatea Babeş-Bolyai.
În urma unui studiu s-a constatat că un procent de 20% dintre studenţii universităţii, abandonează studiile din primul an de facultate, iar aproximativ un sfert renunţă la şcoală pe întreaga perioadă a studenţiei. Potrivit datelor obţinute, instituţiile în care s-au înregistrat cele mai multe abandonuri şcolare sunt Facultatea de Business, Mediu, Ştiinţe Economice şi Ştiinţe Politice şi Administrative, în timp ce la polul opus se situează Facultatea de Fizică şi cea de Matematică-Informatică. Printre activităţile organizate în proiect se numără: workshop-uri, ateliere de scriere creativă, public speaking, managementul stresului la examene şi educaţia financiară. Programul este finanţat cu aproape 1,5 milioane de lei de către Banca Mondială.

SPITALUL DE BOLI PSIHICE CRONICE DIN BORSA A FOST RECEPTIONAT
Consiliul Judeţean a anunţat că noua clădire care găduieşte Spitalul de Boli Psihice Cronice din Borşa a fost receptionata.
Aceasta este dotată cu 27 de saloane cu băi proprii, săli de relaxare şi recreere, cabinete medicale şi spaţii special amenajate pentru tratament. Bolnavii mai beneficiază de o farmacie cu circuit închis, un bloc alimentar, o sală de mese şi o spălătorie, în total fiind angajaţi 7 medici psihiatri, 29 de asistenţi, un doctor infecţionist şi un internist.

125 DE CAMERE VIDEO PORTABILE PENTRU POLITISTI
125 de camere video ce pot fi ataşate uniformei au intrat recent în dotarea secţiilor de poliţie din Cluj-Napoca.
Cu o capacitate de filmare de 10 ore, echipamentele video vor fi utilizate pentru prevenirea faptelor de ultraj şi descurajarea unui comportament imoral, a unor comportamente abuzive şi a unor acte de corupţie, atât în ceea ce-i priveşte pe cetăţeni, cât şi pe oamenii legii. Alături de camerele video ataşate uniformelor, poliţiştii trebuie să mai poarte şi o emblemă care are ca scop atenţionarea cetăţenilor cu privire la faptul că sunt filmaţi. Mai precizăm că 25 de sisteme audio-video au fost achiziţionate şi pentru poliţiştii din Dej, iar 8 pentru cei din Huedin.

METODA ACCIDENTUL – SPECIALISTII NE SPUN SA FIM ATENTI
5 persoane care ar fi participat la comiterea unei fapte de înşelăciune prin metoda „Accidentul” în comuna Baciu, au fost identificate şi depistate de către poliţiştii clujeni.
O persoană urmează să execute o pedeapsă cu închisoarea pentru alte fapte săvârşite, iar un altul a fost reţinut pentru 24 de ore. Poliţiştii atrag atenţia ca în astfel de situaţii să nu răspundeţi solicitărilor pe care le primiţi, să nu vă oferiţi informaţiile personale, inclusiv datele private ale cardului bancar, să nu vă lăsaţi impresionaţi de poveşti tragice şi întotdeauna să cereţi cât mai multe detalii pentru a le putea verifica ulterior. Specialiştii atrag atenţia că cea mai vulnerabilă categorie de public sunt persoanele în vârstă.