7 iulie

ABSOLVENȚII CLUJENI CU MEDIA 10 LA EVALUAREA NAȚIONALĂ ȘI LA BACALAUREAT VOR FI PREMIAȚI DE AUTORITĂȚILE JUDEȚENE
Absolvenții claselor a VIII-a și a XII-a din județul Cluj, care au obținut media 10 la examenul de Evaluare Națională, respectiv la Bacalaureat vor fi recompensați de autorități cu o sumă de bani.
Anunțul a fost făcut public de către reprezentanții Consiliului Județean, care au precizat că ceremonia de premiere va fi organizată în perioada imediat următoare, cu respectarea măsurilor de protecție privind pandemia de coronavirus. Pentru munca și eforturile depuse, tinerii absolvenți vor mai fi recompensați cu o diplomă de excelență.

O NOUĂ ACȚIUNE DE DEZINSECȚIE ORGANIZATĂ LA CLUJ-NAPOCA
O nouă acțiune de dezinsecție a domeniului public și privat din municipiului Cluj-Napoca, respectiv a spațiilor deschise deținute de persoanele fizice și juridice a început de astăzi și se va finaliza în 13 iulie.
Operațiunea are loc în intervalul orar  22.00 – 06.00, în funcție de condițiile meteorologice. Pentru dezinsecție este folosit produsul CYMINA PLUS, iar pentru activitatea de delarvizare substanța VECTOBAC WG, toate acestea regăsindu-se în Registrul Național al produselor biocide și fiind autorizate pentru profilaxia sanitar umană de Ministerul Sănătății – prin Comisia Națională a Produselor Biocide. Menționăm că acțiunea este realizată de compania S.C. CORAL IMPEX S.R.L. Pentru evitarea unor reinfestări sau apariţii a unor noi zone contaminate, autoritățile recomandă tuturor cetăţenilor, asociaţiilor de locatari, agenţilor economici şi instituţiilor de pe raza municipiului Cluj-Napoca, să efectueze în paralel tratamente de dezinsecţie pe păşuni, în depozite de anvelope uzate, în subsoluri, în casa scării de la blocuri sau în alte spații similare.

5000 DE PĂRINȚI AU APELAT SERVICIUL ALOPEDI ÎN PRIMELE 6 LUNI ALE ANULUI
Aproximativ 5.000 de părinți au beneficiat în primul semestru al acestui an de serviciul gratuit de sfat medical pediatric ALOPEDI.
Autoritățile locale au remarcat o creștere a numărului de apeluri telefonice începând cu luna mai – când serviciul a fost solicitat de peste 1000 de părinți, comparativ cu ianuarie, când au fost înregistrate aproape 500 de apeluri. 72% dintre convorbiri s-au finalizat cu recomandări de îngrijire la domiciliu a copilului bolnav, nemaifiind necesară deplasarea la unitatea medicală. De asemenea, în cazul a 10% dintre copii a fost recomandat consultul medical imediat, în primele două ore de la apel. Printre cele mai comune motive pentru care părinții au solicitat sfatul medical al profesioniștilor s-au numărat problemele respiratorii și cele digestive. 60% dintre apeluri au provenit din județul Cluj, iar un sfert dintre ele din București și din județele Ilfov, Satu Mare și Constanța. Serviciul gratuit de sfat medical pediatric – ALOPEDI 0364-917 – face parte din cadrul Spitalului de Urgență pentru Copii din Cluj-Napoca.

LUCRĂRILE LA DJ 161J INTRĂ ÎN ETAPA DE AȘTERNERE A BALASTULUI STABILIZAT
Lucrările de întreținere a drumului județean 161J, pe varianta Roșieni – Geaca au intrat în etapa de așternere a stratului de balast stabilizat, premergătoare așternerii covorului asfaltic.
Sectorul de drum vizat are o lungime de aproape 3 kilometri. Până acum au fost executate lucrări constând în tratarea burdușirilor și a tasărilor, aducerea la profil și completarea acostamentelor, refacerea terasamentelor deteriorate, curățarea șanțurilor și a rigolelor, înlocuirea și prelungirea unor podețe, tăierea vegetației și a lăstărișului din vecinătatea carosabilului și realizarea fundației din blocaj de piatră brută. În perioada următoare vor fi efectuate o serie de operațiuni care au în vedere refacerea timpanelor la podețe și a camerelor de cădere, realizarea de acostamente și montarea de parapeți metalici în zonele unde se impune acest lucru, precum și așternerea de covor asfaltic.

COLEGIUL NAȚIONAL EMIL RACOVIȚĂ DIN CLUJ-NAPOCA: PRINTRE INSTITUȚIILE CU CELE MAI BUNE REZULTATE LA BACALAUREAT
Colegiul Național “Emil Racoviță” din Cluj-Napoca este situat pe locul doi la nivel naţional în ceea ce privește rezultatele obținute de elevi în cadrul sesiunii de vară a examenului de Bacalaureat.
Media generală/instituție obținută de absolvenții clasei a XII-a a fost de 9,25, egală cu media notelor primite de candidații care au susținut examenul la Colegiul Național “Sfântul Sava”, din București. Pe primul loc, la nivel de țară, se situează Colegiul Național Iași, cu o medie de 9,34. Poziția a 10-a este ocupată de Colegiul Național “Preparandia – Dimitrie Tichindeal“ din Arad – unde media notelor obținute de tineri a fost de 9,11. Liceul Teoretic “Avram Iancu“ din Cluj-Napoca a ocupat locul 11, cu o medie de 9,10, iar Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu”, tot din Cluj-Napoca, a avut o medie de 9,04, ceea ce l-a clasat pe poziția 16. Raportat la județul Cluj, rata de promovare a examenului național de Bacalaureat din sesiunea curentă a fost de 79,70%, în creștere cu aproximativ două procente față de sesiunea iunie-iulie organizată anul trecut.

ÎNTRERUPERI ALE SERVICIULUI DE APĂ POTABILĂ PE MAI MULTE STRĂZI DIN CLUJ-NAPOCA
Compania de apă Someș anunță întreruperea furnizării de apă potabilă în vederea remedierii unor avarii care necesită intervenție imediată.

La nivelul municipiului Cluj-Napoca sunt vizate: str. Eufrosin Poteca, unde reluarea serviciului este estimată pentru ora 16, o porțiune din Calea Mănăștur, Aleile Firiza și Tarnița, respectiv CT Grădini Mănăștur, pentru toate acestea din urmă serviciul fiind întrerupt până la ora 20.