7 noiembrie

ACŢIUNE DE PLANTARE
20 de arbori de talie înaltă, 10 tei cu balot, respectiv 10 arţari, au fost plantaţi ieri în parcul Primăverii situat în cartierul Mănăştur în cadrul campaniei intitulată „Hai să plantăm împreună la tine în oraş”, ce se desfăşoară în 9 oraşe din ţară.

Tot în această săptămână, mai exact marţi, au început şi acţiunile de plantare în viitorul parc „Între Lacuri”, unde urmează să fie plantaţi 165 de arbori de talie mare şi 208 metri liniari de arbuşti.

VEZI CU CE PROFIL DE CANDIDAT EŞTI COMPATIBIL
Cetăţenii vor putea să afle unde se plasează în contextul alegerilor prezidenţiale, asta după ce cercetătorii Universităţii Babeş-Bolyai au creat o busolă electorală disponibilă prin intermediul unei aplicaţii.

Mai exact, alegătorii au de răspuns la 26 de întrebări, iar pe baza acestora pot să îşi identifice nivelul de compatibilitate şi unde se situează pe harta politică.

Reprezentanţii instituţiei au declarat că nu există răspunsuri corecte sau greşite, iar aplicaţia nu îşi propune să sugereze utilizatorului cu cine să voteze, ci doar să îl informeze cu privire la partidele politice care au aceleaşi valori cu el.

Aplicaţia este disponibilă pe site-ul votulmeu.com.

RESTRICŢII DE CIRCULAŢIE
Primăria Cluj-Napoca a anunţat restricţii de circulaţie pentru astăzi, în intervalul 17-22, ca urmare a meciului de fotbal dintre CFR Cluj şi echipa franceză Rennes, ce va avea loc în cartierul Gruia.

Restricţiile de circulaţie vizează străzile Gruia de la intersecţia „7 străzi” până la intersecţia cu str. 11 Octombrie, de la str. Romulus Vuia până la intersecţia cu str. Buhuşi, de la str. Migdalului până la intersecţia str. 16 februarie şi pe străzile Miron Costin, Lăpuşului şi Lăcătuşului.

EXPOZIŢIE DE ARME MEDIEVALE
Numeroase arme medievale şi instrumente de tortură folosite pe vremea Inchiziţiei, inclusiv spada călăului cu care erau făcute execuţiile publice în centrul oraşului pot fi văzute la Bastionul Croitorilor în cadrul unei expoziţii ce este deschisă până în 17 noiembrie.

Intrarea este gratuită, iar exponatele sunt aduse de la Muzeul Naţional de Istorie al Transilvaniei.

CONFERINŢĂ PRIVIND BOLILE CARDIACE, LA CLUJ
O conferinţă ştiinţifică interdisciplinară ce are ca subiecte diagnosticul şi opţiunile de tratament ale bolilor cardiace se desfăşoară până sâmbătă la Cluj-Napoca.

Evenimentul face parte din proiectul imATFIB ce se derulează până în anul 2020 şi care îşi propune să dezvolte un instrument bazat pe imagistică medicală pentru a determina originea fibrilaţiei atriale persistente.
La finalul proiectului se preconizează identificarea unei metode eficiente de diagnosticare a acestui tip de afecţiuni, ce este predominantă în rândul persoanelor vârstnice.

NOI BENZI DEDICATE TRANSPORTULUI ÎN COMUN
Primăria Cluj-Napoca anunţă implementarea unei noi benzi de circulaţie dedicată transportului în comun ce vizează Calea Floreşti, între străzile Bucium şi Taberei, pe o lungime de 760 m.

Astfel că a fost revizuită instalația de semaforizare de la intersecția Calea Florești cu str.Taberei prin amplasarea unui corp de semafor pentru mijloacele de transport în comun.

Pe Calea Mănăștur, după intersecția străzilor Câmpului și Govora, banda 1 a fost alocată pentru autobuze, şi a fost instalat un semafor pentru mijloacele de transport la intersecția Calea Mănăștur – str. Tarnița – str. Govora.

RECITALUL SOGNO, ASTĂZI, ÎN BISERICĂ
Iubitorii de muzică pot să participe în această seară, începând cu ora 19, la Recitalul SOGNO în interpretarea baritonului Florin Estefan şi a pianistului Mihai Diaconescu.

Serata lirică va fi găzduită la Biserica Reformată şi este destinată strângerii de fonduri pentru achiziţionarea unei ambulanţe de tip A1 pentru Centrul de Îngrijiri Paliative Sfântul Nectarie din Cluj-Napoca.

Biletele pentru eveniment se găsesc la Agenţia de bilete a Operei şi pe bilete.ro.