7 septembrie

CITESTI O CARTE SI AI TRANSPORT GRATUIT ASTAZI
Clujenii iubitori de lectură pot să călătorească gratuit astăzi în mijloacele de transport în comun dacă citesc pe traseu. Beneficiază de gratuitate doar acei care au o carte în format fizic, cărţile în format electronic sau audiobookurile nu se iau în considerare. Iniţiativa are loc cu ocazia celei de-a şaptea ediţii a Salonului de Carte Bookfest prin campania de promovare a lecturii „Cărţile pe faţă”. Salonul de carte Bookfest este deschis până în 9 septembrie la Centrul Cultural Casino în Parcul Central şi cu prinde aproximativ 10.000 de volume, a peste 20 de expozanţi, reduceri, cărţi pentru copii, auxiliare educaţionale şi titluri pentru toate vârstele.

RUTA CLUJ-ATENA DE LA WIZZ AIR ESTE SUSPENDATA
Compania aeriană Wizz Air suspendă pentru sezonul de iarnă cursa Cluj-Atena. Reprezentanţii instituţiei au declarat că este o practică normală ca frecvenţele de zbor să se modifice în funcţie de sezon, iar pasagerilor cu rezervări afectate de această schimbare li se oferă reprogramarea gratuită de zborururi alternative, rambursarea integrală a biletului plătit sau 120% din rezervarea originală în contul Wizz. Compania a mai suspendat de pe Aeroportul „Avram Iancu” din Cluj-Napoca şi cursa spre Bucureşti. Aceasta vinde anual 6,8 milioane de bilete din şi înspre România.

NOUA METODA DE DISTRIBUIRE A MESEI LA SPITALUL CLINIC DE URGENTA
Distribuirea mesei pentru cei 1200 de pacienţi internaţi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă se va face printr-un flux stabilit de porţionare în tăvi termoizolante, conform regimului prescris fiecărui bolnav, au anunţat reprezentanţii instituţiei. Înainte de acest sistem de funcţionare, porţionarea meselor şi spălarea vaselor erau activităţi atribuite fiecărei secţii. Bucătăria a fost renovată recent şi a fost dotată cu aparate şi echipamente moderne, dificultatea cu care se confruntă acum spitalul este cauzată de lipsa de personal şi de sistemul pavilionar. Investiţia are o valoare de aproximativ 3,6 milioane de lei şi a inclus lucrări de asfaltare şi modernizarea reţelelor de utilităţi.

SPECTACOL DE RECONSTITUIRE ISTORICA
Clujenii pasionaţi de istorie pot să participe mâine la Spectacolul de reconstituire istorică „Marea Unire” la Cluj Arena. Acesta este cu intrare liberă şi cuprinde o gamă variată de activitate de activităţi şi acte artistice, precum secvenţe de luptă din Bătălia de la Oituz, Bătălia de la Mărăşeşti, Marea Unire de la Albă Iulia, Capitularea Austro-Ungariei şi altele. Spectacolul este realizat după un scenariu original, documentat istoric cu costume şi arme specifice perioadei şi are scopul de cunoaştere şi recunoaştere a istoriei naţionale, de încurajare a sentimentului de apartenenţă şi de celebrare a diversităţii etnice şi culturale specifice acesor regiuni. Acesta va începe cu evenimentele din perioada 1914-1918 ce au condus la realizarea Marii Uniri de la 1 decembrie 1918.

CLUJ-NAPOCA IN TOPUL SPITALELOR PRIVATE DIN ROMANIA
Cluj-Napoca se află în topul spitalelor private din România, cu un spital de investitori privaţi, Polaris Medical, care ocupă locul 7 în ceea ce priveşte numărul de paturi. 20 dintre cele mai mari unităţi spitaliceşti private de pe piaţa locală au cumulat anul trecut 3500 de paturi, cu un procent de aproape jumătate din piaţa de profil din ţară, conform analizei realizate de Ziarul Financiar pe baza datelor oferite de Ministerul Sănătăţii. Spitalul privat iniţiat de reţeaua Regina Maria se află în construcţie şi preconizează un flux de 10.000 de pacienţi în spital şi în ambulatoriu. Printre oraşele aflate în acest top sunt municipiul Bucureşti şi judeţele Iaşi, Cluj, Timiş, Sibiu şi Constanţa.

LUCRARI DE ASFALTARE
Lucrările de întreţinere a drumului judeţean 161 pe tronsonul Dăbâca-Pâglişa-Dârja şi Panticeu au intrat în faza de asfaltare, a anunţat Consiliul Judeţean. Preşedintele Consiliului Judeţean, Alin Tişe, a declarat că la finalizarea lucrărilor, locuitorii vor beneficia de un acces mai rapid la drumul naţional 1C şi către oraşele din judeţ. Lungimea sectorului de drum pe care au loc lucrările este de 10 km, iar proiectul prevede realizarea de acostamente şi şanţuri, executarea de cosiri şi defrişări, iar acolo unde situaţia o impune plombări şi burduişuri.