8 august

AUREL CHERECHEŞ ESTE, OFICIAL, NOUL PREFECT AL CLUJULUI
Noul prefect al Clujului, Aurel Cherecheş, a preluat oficial funcţia de la predecesorul său, Gheorghe Vuşcan. La ceremonia care a avut loc, ieri, la sediul Prefecturii Cluj a participat si Mihai Dan Chirică, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Aurel Cherecheş a fost numit prefect al judeţului Cluj printr-o hotărâre luată de Guvernul PSD. Cherecheş are 37 de ani, este dr. ing. şi şef de lucrări în cadrul Departamentului de Autovehicule Rutiere și Transporturi, la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. În anul 2003 a absolvit Facultatea de Zootehnie şi Biotehnologii din cadrul USAMV Cluj, iar în anul 2013 a obţinut titlul de doctor în inginerie mecanică, la Facultatea de Mecanică a UTCN, cu o bursă POSDRU. Noul prefect a fost membru PSD Cluj şi a candidat pe lista pentru Consiliul Judeţean Cluj la alegerile locale din iunie 2016, pe un loc neeligibil.

PESTE 1700 DE PERSOANE AU AVUT NEVOIE DE ASISTENŢĂ PE PERIOADA UNTOLD
Polițiștii și jandarmii clujeni au aplicat, pe toată durata festivalului Untold, sancțiuni în valoare de peste 90 de mii de lei, iar echipele mobile de paramedici au acordat asistență unui număr de peste 1.700 de persoane. În 44 de cazuri s-a impus transportul persoanelor la spital, dar afecțiunile înregistrate au fost în general remediate pe loc. De asemenea, în cele patru zile ale evenimentului muzical desfășurat în Cluj-Napoca, au existat și 45 de sesizări privind săvârșirea unor fapte penale. Asigurarea măsurilor de ordine și siguranță publică pe toată durata festivalului Untold a implicat angrenarea a peste 1.200 de jandarmi, polițiști, pompieri și piloți ai Unității Speciale de Aviație Cluj-Napoca.

SFATURI PENTRU PĂRINŢI PE PERIOADA CANICULEI
Aflându-ne în plin sezon de vară, perioadă în care România se află sub incidența codurilor de temperaturi extreme, medicii care asigură serviciul de call-center ALOPEDI – 0364-917 din cadrul Spitalului de Copii Cluj-Napoca vin în sprijinul părinților cu o serie de sfaturi medicale pentru o vacanță cât mai reușită.Razele soarelui au efecte benefice, cum ar fi creșterea cantitatii de vitamina D din organism, dar razele ultraviolete au și efecte nocive: arsura solară și creșterea riscului de cancer al pielii, pericolul fiind mai mare în cazul copiilor blonzi sau roșcați și a copiilor mai mici de 3 ani. Temperatura ridicată a mediului înconjurător sau activitatea fizică într-un mediu cald poate duce de la crampe musculare până la epuizare și șoc termic. Măsurile de prevenire a acestora sunt foarte importante pe parcursul verii. Reamintim în acest context faptul că ALOPEDI 0364-917 – serviciul de sfat medical telefonic al Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca este asigurat în mod gratuit, 24 de ore din 24, de către medici rezidenți, specialiști sau primari în specialitatea pediatrie sau medicină de urgență. Deși a fost înființat, inițial, ca serviciu dedicat zonei metropolitane Cluj-Napoca, profesionalismul medicilor care asigură funcționarea acestui serviciu telefonic a determinat, treptat, o creștere a adresabilității acestuia, astfel încât, în momentul de față, aproape 50% dintre apeluri sunt primite de la părinți aflați în alte județe.