8 decembrie

AEROPORTUL DIN CLUJ, PE LOCUL DOI LA NIVEL NAȚIONAL
Aeroportul Internațional „Avram Iancu” din Cluj-Napoca se află pe locul doi, la nivel național, în ceea ce privește numărul de pasageri înregistrați în primele 9 luni ale anului.
Potrivit companiei, în Cluj au fost cuantificate 401.000 de îmbarcări, respectiv peste 370.000 de debarcări. Pe primul loc în țară se află Aeroportul „Herni Coandă” din București, unde au fost debarcați și îmbarcați peste 1,8, respectiv 1,9 milioane de pasageri. Poziția a treia este ocupată de Aeroportul „Traian Vuia” din Timișoara, cu puțin peste 200.000 de călători îmbarcați, respectiv debarcați. Topul aeroporturilor de origine (de unde au provenit pasagerii debarcaţi în România) sunt Luton (Londra), Bergamo din Milano, Barajas din Madrid și din Dortmund, Germania. Țările din care au sosit cei mai mulți călători sunt Regatul Unit, Italia, Germania, Spania, Franța și Belgia. Conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică, în 2020 transportul aerian de pasageri a înregistrat o scădere de 65,5%, cauza principală fiind pandemia de coronavirus.

LUCRĂRI DE MODERNIZARE LA CLINICA DE ORTOPEDIE
Clădirea în care funcționează secțiile clinice Ortopedie – Traumatologie I și II din cadrul Spitalului Județean de Urgență a intrat recent într-o serie de lucrări de reabilitare și modernizare.
Modificările vizează imobilul și instalațiile aferente, etajarea secției clinice ortopedie-traumatologie, relocarea și modernizarea blocului operator și a secției de anestezie terapie intensivă, reamenajarea spațiilor ocupate de blocul de ortopedie existent, amenajarea accesului auto al ambulanțelor și construirea unui lift exterior. Proiectul, în valoare totală de 20 mil de lei, ar urma să fie finalizat în anul 2022. Menționăm faptul că Secția de Ortopedie-Traumatologie „Alexandru Rădulescu” este prima instituție medicală de profil din țară, și a fost inaugurată în anul 1921. Aici sunt anual internați peste 3000 de pacienți, iar în ambulatoriu sunt consultați aproximativ 9000.

NOI PLATFORME SUBTERANE PENTRU DEȘEURI PE 5 STRĂZI DIN CLUJ-NAPOCA
5 străzi din municipiul Cluj-Napoca vor fi dotate, în perioada următoare, cu platforme subterane pentru colectarea selectivă a deșeurilor menajere.
În concret este vorba despre arterele București, nr. 85; Grigore Alexandrescu nr. F.N. și nr. 35; Tecuci, nr. 2 și strada Uzinei Electrice, nr. 19. Potrivit autorităților locale, durata de execuţie a lucrărilor este de 6 luni. Reamintim că începând cu data de 1 iulie 2019, în Cluj-Napoca este obligatorie colectarea selectivă a deșeurilor pe 4 fracții: plastic/metal, hârtie/carton, sticlă și deșeuri reziduale.

SCAUNE SPECIALE PENTRU PERSOANELE CU DIZABILITĂȚI PE PÂRTIA FELEACU
Pârtia Feleacu din Cluj a fost dotată în weekend-ul care a trecut cu scaune speciale pentru persoanele care suferă de anumite dizabilități.
Investiția face parte dintr-un proiect mai amplu, derulat la nivel național de o asociație cu sediul în Satu Mare. Scaunele cu rotile, adaptate pentru schi, vor putea fi utilizate începând cu sfârșitul acestei săptămâni. Publicul țintă al programului va putea utiliza echipamentele în regim gratuit.