8 octombrie

MASCA DE PROTECTIE, OBLIGATORIE IN DEJ. MASURI NOI SI IN CLUJ-NAPOCA
Masca de protecție a devenit, de ieri, obligatorie în toate spațiile publice deschise din municipiul Dej, după ce în ultimele 14 zile a fost înregistrată o rată de infectare cu noul coronavirus mai mare de 1,5 la miia de locuitori.
Comitetul pentru Situații de Urgență le reamintește cetățenilor cât de importantă este respectarea măsurilor de protecție impuse de autorități, precum – distanțarea socială, evitarea aglomerațiilor, purtarea corectă a măștilor – în așa fel încât să acopere nasul și gura, dezinfectarea periodică a mâinilor, respectiv a spațiilor închise. În ceea ce privește municipiul Cluj-Napoca, acesta are o incidență de infectare cu virusul COVID-19 de 1,33 la miia de locuitori, ceea ce înseamnă că la o eventuală creștere a numărului de cazuri ce s-ar putea înregistra în perioada următoare, autoritățile locale ar putea adopta și aici măsuri mai restrictive pentru a evita aparația focarelor de infecție sau răspândirea virusului în lanț. Reamintim că la nivelul orașului Cluj-Napoca din această săptămână a intrat în vigoare măsura obligativității purtării măștii de protecție pentru persoanele care se află la o distanță de 100 de m de școli. Nerespectarea acestei decizii se sancționează cu amenzi între 500 și 2500 de lei.

SERVICIUL ALOPEDI A FOST APELAT DE PESTE 7000 DE PARINTI
Peste 7000 de părinți clujeni au apelat în primele 9 luni ale anului la serviciul telefonic de sfaturi medicale pediatrice – ALOPEDI 0364-917.
Potrivit raportului întocmit de autorități, în urma solicitărilor 7 din 10 cazuri de boală au fost rezolvate telefonic, la domiciliu, fără a mai fi necesară deplasarea la medicul specialist. Astfel, doar pentru aproximativ 800 dintre copiii care au prezentat diverse simptome  a fost recomandat consultul medical imediat, iar pentru trei dintre ei a fost solicitată ambulanța. Și de această dată febra a rămas principalul simptom pentru care părinții au apelat acest serviciu, urmată de vărsături, erupție cutanată și accidente sau traumatisme casnice. Mai bine de jumătate dintre apeluri au provenit din zona metropolitană a municipiului Cluj-Napoca, restul solicitărilor fiind din afara județului, precum municipiul București și județele Brașov, Constanța și Prahova sau din străinătate, în acest din urmă caz fiind înregistrate 19 apeluri. Reamintim că serviciul telefonic de sfat medical pediatric – ALOPEDI 0364 917 – funcționează în Cluj de 7 ani și este menit să ofere părinților indicații gratuite referitoare la cum anume pot să își trateze copiii acasă fără a mai fi necesară deplasarea fizică la medic.

PARCUL INDUSTRIAL TETAROM III ARE UN NOU INVESTITOR
Parcul Industrial TETAROM III, administrat de Consiliul Județean, ajunge la un grad de ocupare de 100% după ce a reușit să atragă un nou investitor pentru suprafața situată în localitatea Jucu.
În concret este vorba despre compania Quadroform, care va ocupa restul de 3,7 ha din parc rămase încă nefolosite, pentru a derula o investiție a cărei valoare totală este de cca. 11 mil de euro. Precizăm că societatea Quadroform are sediul în Germania și este unul dintre cei mai mari producători de tâmplărie PVC și aluminiu din Europa.

INTRERUPERI ALE FURNIZARII DE APA POTABILA PENTRU 8 OCTOMBRIE
Compania de Apă Someș anunță întreruperea furnizării apei potabile pe str. Someșului din Cluj-Napoca, în vederea efecturării unor lucrări de remediere avarii și reabilitare a rețelei de alimentare cu apă.
Anunțul este valabil pentru astăzi până în jurul orei 16. Intervenții similare vor mai fi realizate astăzi și în localitatea Câțcău, între numerele 300-315, până la ora 17:30

UNIVERSITATEA VARSTEI A TREIA VA AVEA O NOUA EDITIE
Fundația Universității Babeș-Bolyai organizează și în acest an proiectul de învățare continuă pentru seniorii Clujului, după ce ediția de anul trecut s-a încheiat cu un real succes.
Universitatea vârstei a treia, cum mai este denumită, va avea loc de această dată exclusiv online, iar temele abordate  aparțin unor domenii precum istorie, biologie, artă, sănătate publică, psihologie sau cultură. Această ediție va cuprinde 2-3 prelegeri săptămânale, de câte 50 de minute, desfășurate în cursul dimineții, pe durata întregului an universitar, cu date fixate în funcție de disponibilitatea voluntarilor. Noutatea adusă în proiect este că spre deosebire de anul trecut, dacă vor exista doritori care să studieze în limba maghiară, universitatea va organiza programe speciale și pentru această categorie de public. Mai multe detalii legate de cum anume puteți beneficia de programul „Universitatea vârstei a treia”, care va începe din 15 octombrie, puteți afla dacă intrați pe site-ul: news.ubbcluj.ro, secțiunea comunicate.