9 decembrie

ZIUA INTERNATIONALA A AVIATIEI CIVILE MARCATA DE AEROPORTUL INTERNATIONAL
Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” a sărbătorit vineri, în avans, Ziua Internaţională a Aviaţiei Civile printr-o lansare de carte şi vernisajul unei expoziţii de fotografii.
Volumul „Aviaţia Clujeană” cuprinde texte şi fotografii destinate istoriei aviaţiei civile şi militare clujene, iar selecţia celor 50 de fotografii pentru expoziţie a urmărit evidenţierea momentelor cheie din aviaţa civilă, încă din 1917. Ziua Internaţională a Aviaţiei Civile este sărbătorită în fiecare an pe 7 decembrie, fiind stabilită în 1994 de către Organizaţia Internaţională a Aviaţiei Civile şi recunoscută oficial în 1996 de către Adunarea Generală a Naţiunilor Unite.

PESTE 700 DE SPORTIVI AU FOST PREMIATI PENTRU REZULTATELE OBTINUTE IN 2019
Peste 700 de sportivi şi antrenori clujeni care au obţinut performanţe şi rezultate excepţionale în competiţiile din 2019 au fost premiaţi vineri de către autorităţile locale printr-o ceremonie specială organizată la Cluj Arena.
Cuantumul total al premiilor s-a ridicat la cca. 195.000 lei, dintre care 90% au fost acordaţi exclusiv sportivilor.

CAMPANIE NATIONALA DE DONARE DE SANGE ORGANIZATA LA CLUJ-NAPOCA
O campanie naţională de donare de sânge intitulată „Donează sânge! Fii erou!”va avea loc în această săptămână la Cluj-Napoca.
Precizăm că un donator de sânge beneficiază de 7 bonuri de masă, analiză gratuită de sânge, 50% reducere la transportul în comun şi o zi liberă de la serviciu. România se situează pe ultimele locuri, la nivel european, în ceea ce priveşte donarea de sânge, doar 3% din populaţia adultă fiind implicată în astfel de acţiuni. Clujenii pot dona la Centrul de Transfuzii Sanguine de pe str. Nicolae Bălcescu, nr. 18, unde vor fi aşteptaţi de voluntarii proiectului cu tombole, mâncare, sucuri, cafea şi alte surprize.

ANUNT APIA PRIVIND AJUTORUL DE STAT
Cererile anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2020 pot fi depuse până în 16 decembrie, informează Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură.
Detalii legate de documentele ce trebuie să însoţească cererea pentru efectuarea serviciilor de întocmire şi menţinere a registrului genealogic al rasei, respectiv cererea de solicitare a ajutorului de stat pentru efectuarea serviciilor de determinare a calităţii genetice a raselor de animale pot fi obţinute la sediul APIA de pe B-dul Muncii, nr. 18.

CONCERT DE COLINDE SI TARG CARITABIL LA CASA DE CULTURA A STUDENTILOR
Un eveniment special ce este constituit dintr-un târg caritabil şi un concert de colinde al trupei Adonai va avea loc în această seară de la ora 19 la Casa de Cultură a Studenţilor.
Fondurile strânse vor fi destinate achiziţionării aparaturii medicale necesară pentru consultaţiile medicale din zonele defavorizate. Tot cu banii strânşi de la eveniment vor fi cumpărate cadouri pentru cei internaţi în spitalele clujene în perioada sărbătorilor. Evenimentul este organizat de Asociaţia Mediciniştilor Creştini din România, filiala Cluj.

CIRCULATIA SE DESFASOARA IN CONDITII DE IARNA PE DRUMURILE JUDETENE
Consiliul Judeţean a anunţat că în cursul dimineţii de astăzi nu au existat drumuri judeţene blocate sau închise traficului rutier, circulaţia desfăşurându-se pe mai multe sectoare de drum în condiţii specifice de iarnă.
Totuşi, pentru combaterea fenomenului de polei care a afectat mai multe drumuri, ieri s-a acţionat, inclusiv prin revizii, pe 63 de drumuri judeţene din zona Huedin, Gilău şi Gherla. În dimineaţa zilei de astăzi s-a acţionat pe 6 drumuri judeţene, cantitatea totală de material antiderapant utilizată pentru aceste acţiuni fiind de 99 de tone. Pentru drumurile judeţene din zona oraşului Turda a fost folosită o cantitate de 30 de tone de material antiderapant, iar pentru cele din zona Dej, 32 de tone.