9 iulie

S-A REDESCHIS PIAȚA VOLANTĂ DIN GHEORGHENI
Piața volantă din cartierul Gheorgheni – situată pe str. Unirii în capătul liniei troleibuzului 3, a fost redeschisă de ieri.
Astfel, în perioada următoare, târgul va fi deschis clujenilor în fiecare zi de joi, în intervalul orar 15:00-19:00. Autoritățile au menționat că se are în vedere și redeschiderea pieței volante din cartierul Grigorescu – amplasată pe str. Sigismund Toduță. Date fiind condițiile pandemice, accesul publicului este limitat la 150 de persoane, vor fi prezenți maximum 70 de producători, standurile cu marfă vor fi amplasate la o distanță de 3 m unele de celelalte, iar spațiul va fi bine delimitat astfel încât intrările și ieșirile să fie marcate corespunzător. Clienții trebuie să poarte masca de protecție, să respecte distanțarea socială și nu au voie să atingă marfa, aceasta fiind servită direct de către producător.

ZILELE CULTURALE MAGHIARE VOR FI ORGANIZATE ÎN LUNA AUGUST
Zilele Culturale Maghiare vor fi organizate la Cluj-Napoca în perioada 17-22 august.
Organizatorii își propun ca manifestarea din acest an să fie similară celei din 2019, astfel că au fost programate peste 200 de activități culturale. Printre momentele cheie ale festivalului se numără Târgul Meșteșugăresc și Crosul Donaton. Evenimentele vor avea loc pe str. Mihail Kogălniceanu, la Palatul Banffy – care găzduiește muzeul de Artă și în Piața Unirii din Cluj-Napoca. Programul și site-ul festivalului vor fi disponibile publicului la începutul lunii august. Zilele Culturale Maghiare din Cluj sunt organizate de Asociația Clujul Comoară în partenertiat cu Asociația Zilele Culturale Maghiare din Cluj, Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca.

SE AȘTERNE COVORUL ASFALTIC PE DJ 109A
Lucrările de întreținere demarate pe drumul județean 109A, ce leagă localitatea Ciubăncuța de Ciubanca, au intrat în etapa de așternere a covorului asfaltic.
Sectorul de drum vizat are o lungime de 7 km și jumătate. Operațiunile executate anterior asfaltării au constat în frezarea zonelor afectate, plombarea gropilor cu îmbrăcăminte asfaltică, tratarea burdușirilor și a tasărilor, realizarea fundației din blocaj de piatră brută, aducerea la profil și completarea acostamentelor, curățarea șanțurilor și a rigolelor, desfundarea, înlocuirea sau prelungirea unor podețe și tăierea vegetației și a lăstărișului din vecinătatea carosabilului.

APIA DISTRIBUIE AJUTOARELE DE STAT PENTRU CREȘTEREA ANIMALELOR
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat că începe efectuarea plății ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor, solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie a acestui an.
Suma totală de plată depășește 1,4 mil de lei și va distribuită unui număr de 27 solicitanți. Finanțarea se acordă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

BOOKTRUCK: BIBLIOTECĂ MOBILĂ PRIN CARE VOR FI ÎMPRUMUTATE CĂRȚI ÎN PESTE 20 DE SATE CLUJENE
Asociaţia „Zi de Bine” şi Asociaţia Culturală „Cărţile pe Faţă” au lansat proiectul BookTruck, prin care vor împrumuta gratuit cărți în mai bine de 20 de localități clujene unde nu există biblioteci funcționale.
BookTruck are o capacitate de găzduire de 1.000 de cărţi, care vor fi gestionate cu un soft special. Biblioteca mobilă va sta câte o zi în fiecare sat, şi va reveni lunar pentru iubitorii de carte. În cadrul programului vor mai fi organizate și activități educative pentru copii și tineri. Fiecare persoană va putea împrumuta 4 cărți pe lună, care vor fi returnate oricând într-un punct stabilit în fiecare sat.

CENTRUL DE CERCETĂRI BIOLOGICE DIN JIBOU A TRECUT ÎN PROPRIETATEA UBB
Centrul de cercetări biologice din Jibou, care include grădina botanică, a intrat în administrarea universității ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.
Decizia a fost luată printr-o hotărâre de Guvern adoptată în 24 iunie. Rectorul UBB, Daniel David a precizat că universitatea clujeană poate acum organiza rațional și eficient cea mai extinsă rețea de grădini botanice din țară, care include și complexul Arcalia din Bistrița-Năsăud. Centrul de Cercetări Biologice din Jibou are ca activitate principală administrarea Grădinii Botanice „Vasile Fati”, în contextul activităților de cercetare, microproductie și a activităților muzeistice și acvaristice. Pentru mai multe informații despre obiectivul turistic, puteți vizita site-ul ccbjb.ro.