9 mai

SPITALE CLUJENE IN CARE AU FOST DEPISTATE PROBE NECONFORME
Ministerul Sanatatii a publicat lista unitatilor sanitare în care au fost depistate probe neconforme în urma controalelor realizate conform dispozitiei ministrului Sanatatii. Controalele au fost facute dupa ce o ancheta jurnalistica a scos la iveala ca dezinfectantul utilizat în sute de spitale din România era diluat de pina la zece ori. Printre institutiile medicale de pe lista Ministerului figureaza si doua din judetul Cluj: Institutul Inimii “Nicolae Stancioiu” si Institutul Oncologic “Prof. dr. Ion Chiricuta”.
Ministerul Sanatatii a anuntat ca au fost luate toate masurile administrative perntru evitarea oricarui risc la adresa pacientilor, respectiv suspendarea produselor dezinfectante în cauza.
De asemenea, actiunile de control continua, fiind totodata luate masuri de auditare a contractelor derulate de unitatile sanitare cu firma HexiPharma.

FOCARE STINSE LA PATA RAT
Focarele principale ale incendiului de la rampa temporara de gunoaie de la Pata Rat au fost stinse ieri, a anuntat primarul Emil Boc. El a mai spus ca au ramas mici focare de incendiu in interiorul rampei care se pot redeschide, dar pompierii le supravegheaza in continuare.
Conducerea ISU a mobilizat resursele necesare pentru a impiedica extinderea incendiului si a reduce la minim implicatiile celui existent. Traficul aerian nu a fost afectat, iar programul de ridicare a gunoaielor din oras a fost respectat.
Administratorul rampei de deseuri, RADP a depus plingere penala la Politie in vederea identificarii celor care au provocat acest incendiu prin mijloace specifice.
Garda a mediu a fost la fata locului pentru analiza.

FESTIVITATI DE ZIUA INDEPENDENTEI DE STAT
Astazi se aniverseaza Ziua Independentei de Stat a Romaniei, Ziua Victoriei Natiunilor Unite in cel de-al Doilea Razboi Mondial si Ziua Europei. Cu aceasta ocazie, de la ora 12 in Pta Avram Iancu au loc o ceremonie militara si festivitati organizate de Primarie.
Cu ocazia sarbatoririi Zilei Europei, o expozitie de materiale de informare europeana este deschisa în Parcul Central „Simion Barnutiu”, linga Cladirea Casino. La deschiderea acestor standuri expozitionale au fost amplasate steagurile celor 28 de state membre ale Uniunii Europene.

“DONEAZA SINGE! FII EROU!”
O noua campanie de donare de singe a inceput astazi si se desfasoara pina in 13 mai. Proiectul “Doneaza singe! Fii erou” isi propune de aceasta data sa organizeaza cea mai ampla si complexa campanie de donare de sânge de pina acum în România. Aceasta se va desfasura simultan în 9 centre universitare din tara: Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi, Brasov, Sibiu, Craiova, Timisoara, Tîrgu-Mures si Oradea. Scopul campaniei este cresterea procentajului actual scazut de donator: 2-3 % la nivelul tarii noastre comparativ cu 20-30%
în tarile europene. Astfel, in perioada 9-13 mai la Centrul Regional de Transfuzie Sanguina Cluj-Napoca de pe strada Nicolae Balcescu nr.18 donatorii sint asteptati între orele 7:30 si 13:00. Voluntarii proiectului ii vor astepta cu premii, tombole, mincare, sucuri, cafea, ceai, înghetata si multe surprize.