9 septembrie

INSCRIERI PENTRU CAMPANIA WALKING MONTH
Clujenii care nu s-au înscris încă în Campania caritabilă Walking Month sau Luna mersului pe jos o mai pot face până pe 11 septembrie, adică până vineri.
Concursul prespune împărțirea participanților în echipe de patru persoane, care vor fi monitorizate pentru a vedea cine a adunat cel mai mare număr de pași în timpul activităților zilnice din perioada 14 septembrie – 13 octombrie. Pentru a participa la eveniment trebuie să vă descărcați gratuit aplicația Waliking Month,din App Store sau Google Play, să vă creați un cont prin intermediul căruia veți plăti o taxă de înscriere și sa vă instalați un fitness tracker pentru a va număra pașii făcuți zilnic. Important de menționat este că toate tarifele percepute vor fi donate integral pentru a acoperi costurile a 20.000 de vârstnici clujeni, care sunt incluși în programul „Masa pe roți” al Serviciului de Ajutor Maltez România. Participanții vor primi, pe lângă satisfacția unui stil de viață sănătos, mai multe premii concepute special de organizatorii proiectului.

NEVOIE URGENTA DE PLASMA PENTRU PACIENTII COVID
Numărul persoanelor care s-au vindecat de virusul COVID-19 și care au ales să doneze plasmă pentru a sprijini tratamentul pacienților aflati în stare critica este semnificativ redus atât la nivel de țară, cât și în municipiul Cluj-Napoca.
Potrivit directorului de la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină din Cluj, Adriana Sime, de la începutul pandemiei și până în prezent au fost înregistrați doar 20 de donatori, ceea ce înseamnă că dacă situațiile medicale ale celor infectați se agravează medicii vor fi nevoiți, din cauza lipsei de resurse, să recurgă chiar la priotizarea pacienților cărora urmează sa li se administreze plasma. Purtătorul de cuvânt al Spitalului de Boli Infecțioase din oraș, Irina Filipescu, a declarat pentru Radio Cluj că sunt considerati prioritari pentru aceasta forma de ingrijire pacienţii care prezintă o evoluţie rapidă spre agravare a unei pneumonii, cei care au suprainfecţii bacteriene şi pot ajunge până la şoc septic, persoanele aflate în sectorul ATI și cele ale căror limfocite sunt sub 1000. Vă reamintim că puteți dona sânge la Centrul de Transfuzie Sanguină, care se află pe str. Nicolae Bălcescu, nr. 18. Mai multe detalii legate de programul institutiei găsiți pe site-ul crts cluj.ro

ZONA KOGALNICEANU SI ALTE 9 ARTERE ADIACENTE VOR FI MODERNIZATE
Licitația privind lucrările de modernizare și transformare a arterelor Kogălniceanu, Universității și a altor 8 străzi adiacente în spații pietonale și de relaxare a fost lansată în această săptămână în Sistemul electronic de achiziții publice.
Proiectul include transformarea unei porțiuni din str. Kogălniceanu în grădină urbană, urmând ca sectorul aflat între arterele Herman Orberth și Universității să fie organizat după conceptul de spațiu deschis, modificări care vor limita viteza autovehiculelor la 20 km/h. De asemenea vor fi desființate locurile de parcare de pe Mihail Kogălniceanu și Universității , iar în fața Bisericii Piariștilor va fi amenajată o piațetă pe care va fi instalată statuia Fecioarei Maria, ce se află la acest moment în cartierul Mărăști. Documentul mai prevede și extinderea spațiilor pietonale de pe str. Iuliu Maniu. Investiția se ridică la peste 38 de mil de lei și va fi suportată integral din fonduri europene.