05 septembrie

PRETUL GAZELOR NATURALE, IN SCADERE?

Preţul gazelor naturale ar putea să scadă de anul viitor, după ce producătorii şi furnizorii din domeniu vor fi obligaţi să tranzacţioneze la bursă cel puţin 40% din cantitatea comercializată. Aceasta este prevederea unui proiect de ordonanţă de urgenţă care ar putea fi adoptată până la sfârşitul acestei luni. Ministrul energiei, Victor Grigorescu, a precizat că, în acest moment, aproape toată cantitatea de gaze este vândută prin contracte ce nu oferă o imagine exactă asupra costurilor, pentru că nu pot fi verificate. El consideră că prin tranzacţionarea la bursă preţurile vor deveni transparente, iar pe piaţă vor intra mai mulţi jucători decât există în prezent.

Sursa:radiocluj.ro

STIMULENTE FINANCIARE PENTRU ABSOLVENTII DE 10

Absolvenţii care au obţinut media 10 la examenele naţionale din acest an, Evaluare naţională şi Bacalaureat, vor primi stimulente financiare, în semn de apreciere faţă de performanţele realizate, potrivit unei hotărâri adoptate în şedinţa de miercuri a Executivului, informează AGERPRES. Stimulentele sunt în valoare de 1.000 de lei pentru fiecare absolvent care a obţinut media 10 la Evaluarea naţională pentru clasa a VIII-a, respectiv de 3.000 de lei pentru fiecare absolvent de liceu care a obţinut media 10 la examenul naţional de Bacalaureat 2016, se arată într-un comunicat al Guvernului. Sursa citată precizează că, în 2016, un număr de 86 de absolvenţi de clasa a XII-a au obţinut media 10 la examenul de Bacalaureat sesiunea iunie – iulie, iar 253 de absolvenţi de clasa a VIII-a au obţinut media 10 la Evaluarea naţională.

Sursa:radiocluj.ro

NOI PROIECTE ALE MINISTERULUI SANATATII

Ministerul Sănătăţii a obţinut o asistență tehnică de 1 milion de euro de la Banca Europeană de Investiţii pentru pregătirea proiectelor a trei spitale regionale la Cluj, Iaşi şi Craiova. Fondurile provin din platforma de asistenţă tehnică, componentă a Planului de Investiţii pentru Europa. Premierul Dacian Cioloş s-a întâlnit cu vicepreşedintele Comisiei Europene, Jyrky Katainen, cu care a discutat despre cele trei spitale regionale.”Discuţiile au vizat teme de actualitate de pe agenda Uniunii Europene şi de interes pentru România: viitorul UE în contextul Brexit, dezvoltarea economică, crearea de locuri de muncă, fondurile europene, Summit-ul de la Bratislava, E-guvernare”, informează executivul, referitor la întânirea cu vicepreşedintele CE Jyrky Katainen, responsabil pentru locurile de muncă şi investiţii.

Sursa:ziuadecluj.ro

ZIUA INTERNATIONALA A VARSTNICULUI

2000 de pensionari din Cluj-Napoca vor petrece de Ziua internaţională a vârstnicului, care se sărbătoreste la 1 octombrie. Invitațiile pentru acest eveniment vor fi distribuite persoanelor de vârsta a treia aflate in evidența Direcţiei de asistenţa socială a Primăriei. De asemenea, locuri la petrecere se pot obtine si de la Cluburile pensionarilor din Cluj-Napoca. Manifestarea Primăriei se va desfășura la restaurantul Hotelului Napoca, iar meniurile, în valoare de 85 de lei, vor fi suportate de la bugetul local.

Sursa:radiocluj.ro

LANSARE DE CARTE

Uniunea Scriitorilor din Romania, Filiala Cluj va invita, miercuri de la ora 12 la o dubla lansare de carte ale sciitorului Petru Poantă. Este vorba despre ediţia integrală a lucrarii intitulate Clujul meu şi despre lucrarea Opera lui George Coşbuc.

Sursa:comunicat de presa